Zašto se laptop pregrijava

Zašto se laptop pregrijava


Najčešći razlog zbog kojeg dolazi do pregrijavanja laptopa je loša ventilacija, odnosno hlađenje komponenti.

Da bi spriječili pregrijavanje prijenosnika pobrinite se da ventilacijski otvori nisu pokriveni. Ovo se najčešće događa kada se prijenosnik koristi na krevetu.

Ukoliko deka pokrije izlaze za hlađenje ventilatori ne mogu izbaciti topli zrak te dolazi do povećanja temperature koja na kraju uzrokuje prisilno gašenje laptopa, a u neki slučajevima i oštećenje komponenti.

Razlog pregrijavanja može biti i nakupljena prašina unutar prijenosnika. Ukoliko do pregrijavanja dolazi i prilikom normalnog rada vjerojatno je vrijeme za čišćenje unutrašnjosti laptopa. Na youtubeu postoje vodiči za rastavljanje gotovo svih vrsta prijenosnika pa ukoliko se osjećate sposobnim ovaj posao možete napraviti i sami. Bitno je napomenuti da je prilikom rastavljanja i čišćenja poželjno zamijeniti i pastu na procesoru i grafičkoj kartici.

Ako niste potpuno sigurni da to možete napraviti sami preporuka je da odnesete prijenosnik u najbliži servis gdje će vam to stručna osoba napraviti za otprilike 200 kn.

Do pregrijavanja može doći i zbog loše održavanog operativnog sustava. Najčešći razlog je virus ili neki malware koji bespotrebno opterećuje sustav do maksimuma što za posljedicu ima podizanje temperature procesora ili grafičke kartice. Skinite neki od besplatnih antimalware/antivirus programa i skenirajte sustav. Ako je sustav previše korumpiran bespotrebnim programima koje nikad niste ni koristili dobra je preporuka napraviti backup svih podataka i instalirati svježi OS s posljednjim zakrpama i najnovijim inačicama drivera za komponente.