Zašto se računala umrežavaju i kako se to radi

Zašto se računala umrežavaju i kako se to radi


Zanima vas zbog čega se umrežavaju računala i kako umrežiti dva ili više kompjutera? U nastavku pročitajte objašnjenje zbog čega se umrežavaju računala i kako to napraviti.

Računala se stavljaju u mrežu zbog više razloga, a najčešći je jednostavno i brzo dijeljenje datoteka između umreženih računala.

Korisnici računala koja su u mreži mogu pristupati svim datotekama koje su prethodno označene za dijeljenje. Priliko pristupanja nije potrebno njihovo presnimavanje već se mogu pokretati izravno s računala iz mreže.

Gotovo svako tvrtka ima centralni server na kojem se nalaze svi važni podaci, a zaposlenici putem svojih računala koji su u zajedničkoj mreži sa serverom mu pristupaju i koriste one datoteke koje su im potrebne za rad.

Ovakvim pristupom svi zaposlenici u svakom trenutku mogu pristupiti svim dokumentima ili datotekama bez obzira da li je računalo korisnika koji je prethodno koristio iste datoteke uključeno ili isključeno.

Osim što olakšava pristup podatcima, serveri su opremljeni kvalitetnijim komponentama i diskovima koji mogu raditi i nekoliko godina bez potrebe za isključivanjem, a kako bi se zaštitili podatci, kvalitetni serveri imaju ugrađena dva ili više diska koja istovremeno zapisuju informacije pa ukoliko jedan zakaže podatcima se može pristupiti putem drugog diska.

Da bi umrežili dva ili više računala potreban je ruter ili switch te mrežni kabel. Dva računala možete spojiti u mrežu pomoću običnog rutera kojeg ste dobili od svog operatera. Spojite računala mrežnim kabelom na ruter, ukoliko imate prijenosno računalo spojite se bežično na mrežu tog rutera.

Odaberite datoteke na svakom računalu koje želite podijeliti s ostalima (desni klik mišem >> Properties >> Sharing >> Share >> Everyone, te pod Advanced Sharing odaberite želite li dopustiti samo čitanje ili i izmjenu dijeljenih datoteka).

Otvorite novi prozor i u adresnu traku upišite Network kako bi operativni sustav pronašao računala u mreži. Kliknite na računalo na koje se želite spojiti te unesite korisničko ime i lozinku tog računala kako bi se povezali.