Program za formatiranje SD kartice, kako popraviti memorijsku karticu

Program za formatiranje SD kartice, kako popraviti memorijsku karticu


Memorijska kartica vam radi probleme u smartphoneu, a ne znate kako to popraviti? Vrijeme je da ju formatirate i pokušate riješiti probleme u radu koje uzrokuje SD kartica.

Neispravne memorijske kartice vrlo su čest uzrok nestabilnog rada uređaja, a mogu uzrokovati prestanak rada, odnosno rušenje aplikacija ili nemogućnost pristupanja fotografijama.

Do greške može doći uslijed loše kvalitete memorijske kartice, čestim vađenjem kartice za vrijeme rada pametnog telefona ili u vrlo rijetkim slučajevima zbog dotrajalosti kartice koju može uzrokovati velika količina podataka koja se upisuje i čita s nje.

Prilikom kupovine memorijske kartice uvijek odaberite neku od renomiranih proizvođača, posebice iz razloga jer se cjenovno bitno ne razlikuju od jeftinih kineskih inačica, a kasnije vas mogu poštedjeti glavobolje da ne ostanete bez vrijednih fotografija i videa koje ste sačuvali na nju.

Također je vrlo bitno da prilikom uklanjanja kartice iz smartphonea uvijek najprije isključite uređaj jer ćete izbjeći nasilna gašenja procesa koje može uzrokovati uklanjanje kartice za vrijeme rada.

Ako vam se ipak dogodila situacija da ne možete pristupiti podatcima s memorijske kartice, možete ju probati formatirati što je naravno izbrisati sav sadržaj koji se trenutno nalazi na njoj.

Formatiranje SD kartice možete napraviti direktno iz pametnog telefona ili putem računala.

Formatiranje memorijske kartice Android

Otvorite Meni (Menu) >> Postavke (Settings), pronađite opciju  SD i memorija telefona (SD & Phone Storage). Da bi omogućili formatiranje SD kartice odaberite Ukolni SD karticu (Unmount SD card), nakon toga možete odabrati opciju formatiranja SD kartice.

Formatiranje memorijske kartice Windows 10 Mobile

U postavkama uređaja odaberite Sustav (System) >> Pohrana (Storage), odaberite memorijsku karticu i dobit ćete izbor uklanjanja memorijske kartice iz uređaja ili njeno formatiranje. Odaberite formatiranje i potvrditi ukoliko na upozorenje da će se formatiranje izbrisati svi podaci s kartice.

Formatiranje memorijske kartice Windows 10 Mobe

Spojite uređaj kabelom s računalom ili uklonite memorijsku karticu te ju pomoću adaptera priključite u čitač kartica. Windowsi će javiti da je priključen novi prijenosni mediju. Otvorite My Comupter i kliknite desnom tipkom miša na oznaku diska koja predstavlja memorijsku karticu. Odaberite Format te kliknite na Restore device defaults i maknite kvačicu s Quick Format opcije. Kliknite na Start kako bi započeli s formatiranjem kartice.