Kako prepoznati font: Otkrivanje fonta sa slike

Kako prepoznati font: Otkrivanje fonta sa slike


Želite saznati naziv fonta koji se nalazi na nekoj slici, a ne znate kako to napraviti? Donosimo vodič u kojem objašnjavamo kako jednostavno prepoznati fonta sa slike ili nekog drugog dokumenta.

Programi za obradu teksta imaju vrlo jednostavno sučelje u kojem je moguće odabrati ili promijeniti font. Također, ukoliko dobijete tekstualnu datoteku s fontom koji nemate instaliran na računalu većina programa će vas kod otvaranja takve datoteke upozoriti na nedostatak fonta te vam navesti o kojem se fontu radi.

Na vama je da potražite i instalirate font koji nedostaje ili nastavite s otvaranjem dokumenta s nekim zamjenskim fontom koji se nalazi na vašem računalu.

No što napraviti u slučaju kada želite otkriti font s skeniranog dokumenta ili neke fotografije s natpisom? Situacija je u ovom slučaju malo kompliciranija. Na internetu postoje razni servisi koji se reklamiraju kao idealno rješenje za otkivanje nepoznatih fontova. Loša vijest je da većina njih većinom ne pronalazi font koji tražimo, no u moru takvih servisa postoje i neki koji su manje loši koji će nam ako ništa drugo barem ponuditi neke zamjenske fontove koji su sličnim onome koji tražimo.

Jedan od servisa koji to radi sasvim solidno je fontsquirrel.com, a njegovo korištenje je vrlo jednostavno i najbolje od svega besplatno.

Na početnom zaslonu kliknite na ‘Upload Image’ i pronađite sliku ili dokument s kojeg želite očitati font. Kako bi programu pomogli u otkivanju fonta označite na fotografiji samo dio na kojem se nalazi tekst na kojem se nalazi sporni font i kliknite na ‘Matchherate It’.

Pričekajte nekoliko trenutaka i program će vam ponuditi nekoliko fontova koji najviše odgovaraju onome sa fotografije. Pokraj svakog ponuđenog fonta je i njegova cijena i link prema stranci na kojoj ga možete kupiti. Fontovi koji su besplatni za korištenje označeni su narančastom trakom i možete ih besplatno preuzeti i koristiti.