Kako saznati PIN SIM kartice, izgubljeni PIN i PUK

Kako saznati PIN SIM kartice, izgubljeni PIN i PUK


Zaboravili ste PIN s kojom otključavate SIM karticu i ne znate kako doći do njega? Evo nekoliko savjeta pomoću koji možete vratiti PIN za svoju SIM karticu.

Kako bi zaštitili privatnost i sigurnost korisnika, svaka SIM kartica dolazi s četveroznamenkastim PIN brojem koji je potrebno unijeti prije nego se može početi koristiti SIM kartica.

PIN se treba unijeti svaki puta nakon isključivanja, odnosno ponovnog uključivanja uređaja. Naknadno je moguće u uređaju isključiti traženje PIN koda, no to ne preporučujemo jer u slučaju gubitka uređaja svatko ima pristup vašim kontaktima spremljenim na kartici kao i mogućnost zloupotrebe kartice što bi vam moglo prouzročiti velike troškove ukoliko ste na pretplati.

Prilikom kupovine SIM kartice operateri uvijek prilože i osnovne informacije vezane uz nju poput telefonskog broja te PIN i PUK. Ranije smo napisali čemu služi PIN, a u slučaju da tri puta krivo unesenog PIN-a za daljnje korištenje, odnosno otključavanje kartice potrebno je unijeti deseteroznamenkasti PUK broj.

U slučaju ako ste zaboravili PIN, potražite karticu koju ste dobili zajedno sa SIM karticom i pogledajte PIN. Ako ste u međuvremenu primijenili PIN, odnosno on ne odgovara onome s kartice jednostavno unesite tri puta krivi PIN. Nakon toga je potrebno unijeti PUK broj s kartice koji ako je ispravno unesen će vam automatski ponuditi kreiranje novog PIN koda.

Ako ste zaboravili PIN, a ne možete pronaći karticu s informacijama najjednostavniji način za resetiranje PIN-a je odlazak u trgovinu vašeg operatera. Na temelju broja telefona i serijskog broja SIM kartice prodavač je u mogućnosti resetirati izgubljeni PIN. Kako bi provjerili da ste vi vlasnik navedene SIM kartice prodavač bi vas prije toga moga pitati nekoliko pitanja vezanih uz navedeni broj poput tko vas je posljednji zvao, prema kojem broju najčešće ostvarujete pozive, koliki je iznos posljednjeg računa koji ste platili ili kolika je posljednja nadoplata računa ako koristiti SIM karticu na bonove…

Zaboravljeni PIN je moguće resetirati i pozivom prema službi za korisnike s nekog drugog broja koji koristi istu mrežu.