Zujanje na laptopu: Kako se javlja i rješava problem zujanja

Zujanje na laptopu: Kako se javlja i rješava problem zujanja


Jedan od najčešćih problema s kojim se susreću korisnici laptopa je pregrijavanje i zujanje ventilatora. Rješenje ovog problema je u većini slučajeva vrlo jednostavno, a evo kako ga riješiti.

S obzirom da se prijenosna računala često koriste na mjestima s puno prašine ili prljavštine s vremena na vrijeme potrebno ga je očistiti kako bi i dalje mogao normalno funkcionirati. Hladnjak na procesoru i grafičkoj kartici preuzima toplinu, a ona se pomoću ventilatora izbacuje iz kućišta.

Da bi hlađenje bilo što efikasnije, kućište laptopa izvedeno je tako da kroz njega uvijek cirkulira zrak. Naravno to za sobom nosi i povlačenje prašine i prljavštine koja nakon nekog vremena uzrokuje veće zagrijavanje komponenti, a kako je prekinut dotok zraka ventilatori pokušavaju hladiti komponente na većim okretajima što ponekad uzrokuje neugodnu buku i zujanje.

Kako bi to izbjegli nikada nemojte držati laptop na krevetu ili na mjestima gdje su blokirani ulazi i izlazi za hlađenje. Također je preporučljivo s vremena na vrijeme ispuhati prašinu iz prijenosnika. To se može napraviti na nekoliko načina.

Najjednostavniji način ispuhivanja zraka je tako da prislonite cijev usisavača na proreze kućišta koja služe za cirkulaciju zraka. U trgovinama se može komprimirani zrak koji dolazi u bočici s cjevčicom pomoću koje se usmjerava zrak na hladnjake i ventilatore. Najbolji, ali za mnoge najkompliciraniji način je rastavljanje laptopa i temeljito čišćenje te promjena paste na procesoru.

Temeljito čišćenje svakako se preporuča svake dvije godine posebno ukoliko primijetite da se prijenosnik jače zagrijava ili pak radi svakodnevno po nekoliko sati u različitim uvjetima.