Kako popraviti zaglavljeni piksel na monitoru

Kako popraviti zaglavljeni piksel na monitoru


Imate problema sa zaglavljenim pikselima na ekranu monitora ili mobitela? Evo načina na koji možete pokušati riješiti problem zaglavljenih piksela na LCD ekranu.

Pojavom LCD zaslona napokon smo se riješili monitora velikih dimenzija i mase. Revolucionarna tehnologija omogućila je izradu zaslona debljine desetak milimetara, a za razliku od katodnih cijevi gledanje u LCD zaslon nije štetno za oči.

LCD zasloni imaju nekoliko nedostataka, neki od njih su s vremenom uklonjeni, dok se neki poput mrtvih ili zaglavljenih piksela do određene granice smatraju normalnima.

Prvi primjerci LCD monitora patili su od malog kuta gledanja što je uzrokovalo gubljenje boja i kontrasta prilikom gledanja u zaslon pod kutem. Moderni IPS i OLED zasloni gotovo su u potpunosti imuni na ovaj problem i prikazuju jednaku kvalitetu slike bez obzira kut pod kojem gledamo prema zaslonu.

Najveći problem i dalje su ostali zaglavljeni i mrtvi pikseli. Naime, proizvođači toleriraju određeni broj zaglavljenih i mrtvih piksela te se takav proizvod ne smatra neispravnim i nije moguća njegova zamjena.

Ukoliko na zaslonu imate crnu točku koja ne reagira na promjene vjerojatno se radi o mrtvom pikselu i tu nema pomoći. S druge strane zaglavljeni piksel uvijek svijetli u jednoj boji i postoji nekoliko tehnika s kojim ga možete pokušati vratiti u funkcionalno stanje.

Prije nego se upustite u popravak kontaktirajte proizvođača i provjerite prolazi li navedeni problem pod garanciju.

Nikada nemojte upotrebljavati veliku silu prilikom pritiska na ekran jer bi ga mogli trajno oštetiti. Ovo radite na vlastitu odgovornost.

Oživljavanje zaglavljenog piksela pritiskom i masiranjem

Isključite monitor i na mjestu zaglavljenog piksela postavite vlažni komad tkanine. Uzmite olovku i stavite ju mjesto zaglavljenog piksela i lagano ga pritisnite. Kada uključite monitor lagano popustite pritisak i provjerite rezultat. Pazite da ne probijete tkaninu i ne oštetite zaslon.

Drugi način je lagano tapkanje i masiranje mjesta na kojem se nalazi zaglavljeni piksel. Počnite s laganim tapkanjem i postupno pojačavajte pritiskak. Nakon desetak pokušaja zaglavljeni piksel bi trebao nestati.

Oživljavanje kontinuiranom snimkom

Na YouTubeu možete pronaći brojne video uratke koji u vrlo kratkom vremenskom razdoblju izmjenjuju boje. Ova metoda nekima pomaže o popravljanju zaglavljenih piksela. Snimku nije potrebno projicirati na cijelom zaslonu već samo na onom dijelu gdje se zaglavljeni piksel nalazi. Osobe koje boluju od epilepsije trebale bi izbjegavati ovu metodu zbog intenzivnih promjena boja.