Vodič: Kako podesiti Android telefon

Vodič: Kako podesiti Android telefon


Kupili ste novi Android pametni telefon i ne znate ga podesiti? Napravili smo vodič u kojem objašnjavamo najjednostavniji način za podešavanje Android uređaja.

Android operativni sustav nalazi se na preko 80% svih pametnih telefona diljem svijeta. Nedugo nakon predstavljanja prvog iPhonea, Google je kupio kompaniju koja je radila na razvoju Androida i odlučio ga je ponuditi svim proizvođačima mobilnih uređaja besplatno na korištenje.

Upravo je to jedan od glavnih razloga što na tržištu postoji na stotine različitih proizvođača i uređaja svih kategorija, bilo da se radi o uređaju za 7 tisuća ili 700 kuna.

Mnogi vlasnici starijih Android uređaja iskusili su usporavanje u radu nakon nekog vremena. U većini slučajeva krivica je na proizvođačima koji ‘zaguše’ operativni sustav dodatnim aplikacijama. Osim što se takve aplikacije vrlo rijetko koriste, one nepotrebno troše resurse.

To posebice dolazi do izražaja na uređajima sa slabijim hardverom. Srećom, s vremenom se situacija značajno promijenila pa tako osim solidnog hardvera i u najnižem cjenovnom rangu velik je napredak napravljen i u optimizaciji samog Android OS-a.

Ako ste novi u svijetu pametnih telefona i trebate pomoć oko postavljanja Android uređaja slijedite upute u nastavku.

Prije svega umetnite SIM karticu. Uključite uređaj i pričekajte nekoliko trenutaka da se pokrene prvo podešavanje. Nakon odabira jezika, odaberite kućnu Wi-Fi mrežu i unesite lozinku. Ovaj korak možete preskočiti ukoliko se nalazite na mjestu izvan dosega bežične mreže. U sljedećem koraku potvrdite uvjete korištenja i zatim odaberite postavljanje novog uređaja.

Da bi mogli instalirati aplikacije s Google Play trgovine unesite svoju Gmail adresu i lozinku.

>> Vodič: Kako napraviti Google račun za Android

U sljedećem koraku možete izabrati želite li automatsku izradu sigurnosne kopije. Posljednji korak zaštita uređaja putem lozinke ili čitaća otiska prsta.

Nakon što ste uspješno podesili početne postavke iz Google Play trgovine preuzmite i instalirajte samo one aplikacije koje ćete koristiti. Vodite računa da aplikacije poput Facebooka, Vibera, WhatsAppa ili Skypea zahtijevaju rad u pozadini pa svaka od njih dodatno troši bateriju.

Nikada nemojte instalirati aplikacije koje nisu iz Google Play trgovine jer se u njima mogu nalaziti razni virusi i trojanci koji mogu pristupiti vašim privatnim informacijama ili vam uzrokovati nepredviđene troškove slanjem SMS-ova na skupe servise bez vašeg znanja.

U video pogledajte kako se podešava Samsung Galaxy S7