Lista najlakše i najteže popravljivih smartphonea u 2016.

Lista najlakše i najteže popravljivih smartphonea u 2016.


Prilikom dizajniranja i proizvodnje modernih smartphonea proizvođači na zadnje mjesto prioriteta stavljaju popravljivost uređaja.

I dok je ranijih godina bilo sasvim normalno rastaviti mobitel do najsitnijih dijelova samo s jednim odvijačem u današnje vrijeme su rijetki uređaji na kojima možemo sami promijeniti neispravnu bateriju.

Razlog ovome je želja za izradom što tanjih, lakših i čvršćih uređaja što u konačnici znači korištenje puno ljepila posebno na dijelu koji spaja zaslon s kućištem pa je kod nekih modela njegova zamjena u potpunosti neisplativa.

Prisjetimo se problema koji su imali vlasnici prvog HTC One M7 s kamerom koja je ostavljala rozu sjenu na noćnim fotografijama.

Radilo se o neispravnom modulu kamere koji bi ranije svaki servis jednostavno zamijenio za desetak minuta, no kako je cijeli mobitel bio zalijepljen, promjena problematično dijela bila je gotovo nemoguća bez specijalnog alata pa su vlasnici dobivali nove uređaje.

Tek su kasnije ovlašteni servisi dobili poseban alat s kojim su mogli uspješno otvoriti uređaj bez vidljivih oštećenja.

Sve ovo ne treba previše čuditi ako se uzme u obzir pa prosječan korisnik mijenja uređaj svake dvije godine (koliko traje pretplatnički ugovor), a za to vrijeme ukoliko nije došlo do neke serijske pogreške će svaki smartphone raditi više-manje uredno.

Popularna stranica ifixit.org koja se specijalizirala za rastavljanje i ocjenjivanje težine rastavljanja napravila je top listu smartphonea iz 2016. koji su lako, odnosno teško popravljivi.

LG G5 (Ocjena 8)

Modularnost mu omogućuje jednostavnu promjenu baterije, a i do ostalih komponenti se može doći vrlo jednostavno.

Google Pixel / XL (Ocjena 7)

Jednom kada se uspije otvoriti sve komponente su modularne i lagano zamjenjive.

Apple iPhone SE (Ocjena 6)

Zaslon i bateriju je relativno lagano promijeniti, no postoji mogućnost laganog oštećenja Touch ID kabela.

Samsung Note 7  (Ocjena 4)

Uređaj s kojim se Samsung nije proslavio pokazao se vrlo kompliciranim za popravljanje. Osim što ga je teško otvoriti, komplicirana je i izmjena baterije. Uređaj je upravo zbog problema s baterijama povučen iz prodaje.

Samsung Galaxy S7 / edge  (Ocjena 3)

Listu najteže popravljivih zatvara popularan Galaxy S7. Stakleno kućište je zalijepljeno s ekranom i gotovo ga je nemoguće otvoriti bez oštećenja. Jednom kada se otvori neke je komponente moguće promijeniti zasebno.