Na što paziti kod kupnje mobitela i koji smartphone kupiti (2016)

Na što paziti kod kupnje mobitela i koji smartphone kupiti (2016)


Odlučili ste se za kupovinu novog mobitela, a ne možete se odlučiti što izabrati u moru raznih modela s raznim funkcijama za koje niti ne znate što znače? Evo nekoliko savjeta na što pripaziti prilikom kupovine smartphonea.

Prije nego se odlučite za kupovinu preporučljivo je uređaj isprobati da se uvjerite kako vam ergonomski odgovara, naime trenutno su popularni mobiteli s velikim zaslonima (5.5-inča) što sa sobom nosi i velike dimenzija pa ukoliko mobitel nosite u džepu to bi moglo biti poprilično nespretno.

Također, neki uređaji dolaze s dual SIM funkcijom s funkcijom gdje drug utor služili za SIM ili microSD karticu, pa prilikom proširivanja memorije ostajete bez mogućnosti umetanja druge SIM kartice.

Nakon što ste u uži izbor uzeli nekoliko uređaja, pročitajte komentare drugih korisnika na internetu kako bi se uvjerili u prednosti ili mane modela.

Apple iPhone

Ako ste se odlučili za Apple iPhone situacija je donekle jednostavna. Na izbor imate tri modela koja ćemo preporučiti.

Klasičari koji ne vole velike zaslone izabrat će iPhone SE, radi se o uređaju koji ima u dobro poznato kućište upakiran moćan hardver i možete biti sigurni da će Apple još barem dvije godine pružati softversku podršku za njega. Ovo je ujedno i najjeftiniji uređaj ovog proizvođača.

S druge strane ako patite za posljednjim krikom tehnike izbor je iPhone 7 ili iPhone 7 Plus, razlika je u veličini zaslona (4.7-inača naspram 5.5-inča kod Plus modela) te stražnjoj kameri koja je kod Plus modela dupla i trebala bi davati bolje fotografije. Appleovi uređaji nikada nisu bili jeftini, pa se tako i s odabirom ovih uređaja pripremite za poveći izdatak.

iPhone 6s nudi neprimjetno slabije performanse u odnosu na aktualan model, a osim niže cijene ima i 3.5 mm utor za slušalice koji je Apple nepotrebno izbacio na iPhoneu 7

Oni racionalniji izabrat će iPhone 6s. Radi se o prošlogodišnjoj inačici koja je gotovo identična aktualnom modelu, a osim nešto slabijeg hardvera nećete dobiti manje moćan uređaj, dapače prošlogodišnji model ima 3.5 mm utor za slušalice dok ga je Apple na novom iPhoneu odlučio izbaciti.

Jedini savjet prilikom odabira je da izbjegavate modele s 16 GB interne memorije jer je ona u današnje vrijeme jednostavno premala i veća nakon nekoliko fotografija i videa ostat ćete bez slobodnog mjesta.

Android smartphone

Kod izbora Android uređaja situacija je mnogo kompliciranija jer na tržištu postoje desetci različitih proizvođača cjenovno od 400 do 8000 kuna.

Ako ste se odlučili za flagship kategoriju s ovim uređajima sigurno nećete pogriješiti: Samsung Galaxy S7/Edge, HTC 10, LG G5, Sony Xperia Z5, Huawei P9…

Većina ovih smartphonea dostupna je kod sva tri operatera tako da uz potpisivanje ugovorne obveze možete proći barem u startu jeftinije nego da ih kupujete za gotovinu.

Ako pak imate gotovinu i naručujete mobitel preko stranih web dućana za puno manju količinu novca možete dobiti jednako kvalitetne uređaje poput Xiaomi Mi 5S, OnePlus 3,  LeEco Le Max 2, Moto Z, Letv Le Max Pro, ZTE Axon 7…

Izbor Android smartphonea gotovo je beskonačan, a ako ne patite na velike brendove za sasvim pristojan novac možete dobiti vrlo moćan uređaj

Srednju klasa uređaja (od 1800 do 2500 kn) je najzastupljenija i ovdje vlada velika gužva. U svakom slučaju preporučujemo jedan od navedenih uređaja: Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Xiaomi MiMax, Samsung Galaxy J5/J7, Samsung Galaxy A5, Huawei P8, HTC One A9, LG Nexus 5, Sony Xperia M5.

Svi navedeni uređaji mogu se nabaviti u Hrvatskoj tako da su dostupni u raznim tarifama ili kupovinu na rate te imaju garanciju u slučaju kvara.

U nižoj tzv. entry level kategoriji do 1300 kn imate na izbor: Samsung Galaxy J1/J3, Meizu M2, Alcatel Go Play, Xiaomi Mi 4c, HTC Desire 626, Huawei Honor 4x, Sony Xperia E1, LG Spirit…

Windows 10 Mobile

Što se tiče Windows 10 Mobile platforme izbor je jako skroman i ponuda uređaja svodi se na jednog proizvođača – Microsoft. Ovo su trenutno dostupni uređaji: Lumia 950/XL, Lumia 650 ili 640/XL, Lumai 550.