iPhone ne puni – problem s punjenjem mobitela

iPhone ne puni – problem s punjenjem mobitela


Problemi s punjenjem mobitela nisu rijetka pojava. Ukoliko vam iPhone ne puni bateriju evo nekoliko savjeta kako riješiti ovaj problem.

Najprije provjerite stanje kabela. Ako uočite bilo kakvo oštećenje zamijenite ga ispravnim i pokušajte napuniti mobitel. Problem može nastati i u samom punjaču, stoga probajte spojiti mobitel s računalom i provjerite da li ga prepoznaju iTunesi.

U većini slučajeva problem nastupa zbog nakupljene prljavštine na kontaktima za punjenje koji se nalazi u podnožju mobitela. Rješenje je vrlo jednostavno. Natopite štapić za uho u alkohol i lagano očistite kontakte (prljavštinu možete izvući i čačkalicom kao u priloženom videu). Izvadite svu nakupljenu prljavštinu između utora koja se s vremenom nakupila. Pričekajte nekoliko minuta da se alkohol osuši i spojite punjač na mobitel. Ukoliko se pojavi znak punjenja vaš je iPhone popravljen. Postupak čišćenja mobitela ponovite svakih nekoliko mjeseci kako vam se problem ne bi vratio.

Ako i nakon čišćenja vaš iPhone odbija puniti bateriju probajte ga resetirati.  Resetiranje sustava radi se tako da istovremeno držite tipku za paljenje i tipku za povrataka desetak sekundi. Ovim postupkom ne gubite podatke s uređaja.

S obzirom da su mobilni uređaji opremljeni raznim senzorima i velikim zaslonima koji zahtijevaju čestim posezanjem za punjačem razlozi nepunjenju mogu biti u potrošenom, odnosno oštećenom konektoru za punjenje ili oštećenoj bateriji.

Ukoliko niste iskusni u rastavljanju mobitela preporuka je ovaj posao prepustiti stručnoj osobi. Cijena servisa promjene baterije ili konektora punjenja zasigurno je manja od kupovine novog mobitela.