Zašto ne mogu slati e-mail – podešavanje mail outgoing servera

Zašto ne mogu slati e-mail – podešavanje mail outgoing servera


Ne možete poslati e-mail, a ne znate što treba podesiti da bi slanje proradilo? U članku pročitajte što treba napraviti kako bi mogli primati i slati e-poštu.

Mnogi korisnici koji koriste mail adresu koju su dobili do pružatelja internetskih usluga često imaju problema sa slanjem i primanjem poruka.

Za razliku od Gmail i ostalih web servisa, korištenje e-mail adrese koju smo dobili od pružatelja internetskih usluga zahtijeva korištenje programa poput Microsoft Outlooka ili Mozilla Thunderbirda.

Da bi sve ispravno funkcioniralo, prilikom prvog podešavanja bitno je unijeti ispravne postavke servera za primanje i slanje (incoming and outgoing server) elektroničke pošte. Ukoliko je jedna od ovih postavki pogrešno namještena nećete moći primati ili slati nove poruke.

Do greške u slanju elektroničkih poruka najčešće dolazi kada se promijeni pružatelj internet usluga, a ne promijene se postavke odlaznog servera. I dok postavke servera za dolazne poruke (incoming server) mogu ostati iste bitno je da postavke za odlazne poruke (outgoing server) odgovaraju postavkama operatera koji vam trenutno pruža pristup internetu.

Da bi promijenili ove postavke kliknite na Tools >> Account Settings (Alati >> postavke računa) i podesite server odlaznih poruka (outgoing server) ovisno o operateru čije usluge koristite.

Nazivi odlaznih (outgoing) servera:

T-com – mail.t-com.hr

Iskon – mail.iskon.hr

Bnet – mail.xnet.hr

Tele2 – mail.tele2.hr

Vip – mail.vip.hr

MetroNet – smtp.metronet.hr

GlobalNet – mail.globalnet.hr

CarNet – mail.cmu.carnet.hr

Optima – mail.optinet.hr

Amis – smtp.amis.hr

H1 – mail.h-1.hr