Zašto dolazi do pregrijavanja grafičke kartice i kako to riješiti

Zašto dolazi do pregrijavanja grafičke kartice i kako to riješiti


Imate problema s pregrijavanjem grafičke kartice u računalu ili laptopu? Uz pomoć ovih savjeta riješite se problema koji uzrokuju pregrijavanje grafičke kartice.

Grafička kartica zadužena je za fluidno pokretanje igara, a upravo zbog velike opterećenosti i nedovoljnog hlađenja može uzrokovati probleme vlasnicima računala.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih može doći do pregrijavanja grafičke kartica. Najčešći razlog je nakupljena prašina u kućištu računala i samoj grafičkoj kartici koja uzrokuje nemogućnost protoka zraka što dovodi do povećanja temperature i pregrijavanja.

Otvorite bočni poklopac kućišta i ispušite sve prašinu. Izvadite grafičku karticu iz računala i dobro ju očistite. Također je vrlo bitno da se kućište računala nalazi na mjestu gdje ima dobar protok zraka te da nije u blizini nekog izvora topline poput radijatora.

Ukoliko je grafička u pogonu dulje vrijeme i dolazi do pregrijavanja bilo bi dobro zamijeniti pastu koja se nalazi između hladnjaka i grafičkog čipa. Potražite na YouTube video vodič o rastavljanju modela grafičke kartice koju posjedujete i ukoliko zaključite da možete sami skinuti hladnjak bez oštećenja pokušajte s zamjenom paste.

Nikako nemojte rastavljati grafičku karticu ako je pod važećom garancijom ili vam se čini da je postupak rastavljanja kompliciran. Odnesite ju u servis gdje će vam to napraviti za stotinjak kuna.

Jedan od razloga zbog kojeg može doći do pregrijavanja je i problem u operativnom sustavu koji može uzrokovati konstantan rad grafičke kartice na punom opterećenju. Provjerite nedavno instalirane programe, skenirajte sustav antivirusnim programom ili napravite svježu instalaciju Windowsa kako bi otklonili ovu mogućnost.

Ukoliko i nakon čišćenja i reinstalacije dolazi do pregrijavanja, odnosno artefakta na zaslonu velika je vjerojatnost da je hardverski problem koji se ne može popraviti, barem dugoročno.

Ako je grafička kartica po garancijom, odnesite ju u trgovinu gdje je kupljena, ako nije pokušajte ju testirati u drugom računalu te počnite skupljati novce za novu.