Vodič: Koji mobiteli podržavaju WhatsApp i Viber

Vodič: Koji mobiteli podržavaju WhatsApp i Viber


Tražite mobitel na koju ćete moći instalirati WhatsApp i Viber aplikacije? Ovo su pametni telefoni s podrškom za trenutno najpopularnije aplikacije za razmjenu poruka.

Na tržištu postoje tri velika operativna sustava za mobilne uređaje te dva koja su na zalasku. Najpopularniji operativni sustav je Android i on se nalazi na preko 80 posto svih prodanih uređaja.

Kupovinom bilo kojeg Android uređaja možete instalirati i koristiti WhatsApp i Viber aplikacije. S obzirom da je na tržištu dostupan velik broj proizvođača obratite pozornost da je verzija Androida na minimalno 5.0 Lollipop ili novija. S obzirom da je ova verzija Androida dostupna već dvije godine, gotovo svi uređaji koji su u prodaji dolaze s navedenom verzijom. Još se uvijek mogu pronaći jeftini primjerci s verzijom Androida 4.4.4. KitKat, ali njihovi kupovinu ne preporučamo.

Drugi operativni sustav po popularnosti je Appleov iOS. Kupovinom novog iPhone pametnog telefona možete biti sigurni da će minimalno tri godine dobiti maksimalnu softversku podršku pa sukladno s tim će i sve aplikacije uredno raditi. Ukoliko pa kupujete rabljeni uređaj probajte rastegnuti budžet za minimalno iPhone 5 jer on još uvijek podržava aktualni iOS 10 na kojem radi vrlo korektno. Kupovinu iPhone 4 i 4s ne preporučamo jer se radi o telefonima koji više nisu podržani od strane proizvođača te ne dobivaju softverske nadogradnje. Ipak, treba napomenuti da na oba sasvim uredno rade WhatsApp i Viber aplikacije.

Windows 10 Mobile polako gubi korak s gore navedenima, ali ima punu podršku za navedene aplikacije. Korisnici ove platforme često se znaju žaliti da aplikacije izgledom i funkcijama kaskaju za onima s Androida i iOSa, a mnogi prijavljuju i probleme s kašnjenjem poruka. Odabir uređaja s Windows 10 Mobile je relativno skroman i svodi se na Microsoft Lumia uređaje 550, 640/640 XL, 650, 950/950 XL. Preporučamo samo fanovima platforme.

Operativni sustavi s podrškom za WhatsApp i Viber aplikacije su i BlackBerry OS te Symbian, no s obzirom da se radi o operativnim sustavima s vrlo malim brojem korisnika proizvođači aplikacija najavljuju prestanak podrške početkom sljedeće godine.