Vodič: Kako pravilno puniti bateriju na novom mobitelu

Vodič: Kako pravilno puniti bateriju na novom mobitelu


U ovom vodiču objasnit ćemo vam kako pravilno puniti bateriju mobitela i smije li se ona nadopunjavati.

Oko pravilnog načina punjenja baterije na mobitelu vode se brojne rasprave. Dok jedni tvrde da je potrebno svaki puta nakon punjenja potpuno isprazniti bateriju prije nego se opet priključuje na punjač, drugi se drže teze da se baterija može nadopunjavati bilo kada.

Istina je naravno negdje između. Moderne litij-ionske baterije kakve se nalaze u svim novijim uređajima ne pate od memorijskog kapaciteta pa im nadopunjavanje ne šteti. No ipak, većina proizvođača preporuča kod prvog punjenja ostaviti mobitel desetak sati na punjaču.

Također je preporučljivo prvih nekoliko puta bateriju isprazniti i napuniti do kraja kako bi se formirao puni kapacitet. Nakon toga je moguće bateriju nadopunjavati po želji bez bojazni od oštećenja iste. Potrebno je tek jednom u nekoliko tjedana napuniti i isprazniti bateriju do kraja.

Moderni smartphoni opremljeni su raznim tehnologijama koje onemogućuju oštećenje baterije ukoliko se uređaj nalazi dulje vrijeme na punjaču, ali isto tako i ako se isprazni ispod dozvoljenog kapaciteta uređaj će se automatski isključiti kako bi ju zaštitio od oštećenja.

Iz tog razloga nemojte čekati da vam se uređaj isključi zbog prazne baterije jer kod pojedinih modela mogu nastati problemi s tzv. buđenjem baterije što je posebno nezgodno na današnjim uređajima u kojima se do baterija ne može doći bez rastavljanja uređaja.

Da zaključimo, ako imate novi uređaj napunite bateriju prvih dva, tri puta do maksimuma, a zatim ju nadopunjavajte po želji i ukoliko ste u mogućnosti nemojte čekati da se uređaj sam isključi zbog prazne baterije jer ju to u pojedinim slučajevima može oštetiti.