Surface Phone će ciljati isključivo na poslovne korisnike, kraj za Lumia seriju

Surface Phone će ciljati isključivo na poslovne korisnike, kraj za Lumia seriju


Da Microsoftu ne cvjetaju ruže na području mobilne telefonije poznata je činjenica. Nakon akvizicije Nokije i svih nespretnosti oko izdavanja Windows Phone 10 nadogradnje te ponovno preimenovanje operativnog sustava u Windows 10 Mobile i ono malo korisnika počelo je dizati ruke od Microsoftovih lutanja i eksperimenata.

Posljednje brojke o zastupljenosti OS-a posebno su poražavajuće i svode se gotovo na statističku pogrešku što je potaknulo razne glasine kako Microsoft pomalo napušta cijeli projekt. Ipak, čini se da će Windows 10 Mobile dobiti još jednu priliku, vjerojatno posljednju.

Kevin Gallo, jedan od čelnih ljudi zaduženih za razvoj platforme najavio je okretanje kompanije prema poslovnim korisnicima. Ovo je donekle očekivan smjer s obzirom da prodaja Lumia iz mjeseca u mjesec stagnira i pada, a sektor u kojem su nekad dominirali – jeftini uređaji polako preuzimaju kineski proizvođači.

To bi ujedno trebalo značiti i kraj Lumia serije koju će zamijeniti Surface Phone. Slijedeći filozofiju koju su postavili pri izradi tableta iz Surface serije u budućnosti možemo očekivati samo uređaje visoke klase, a u prilog tome govore i ranije glasine kako će nasljednik Lumie 950 dolaziti s Snapdragon 830 SoC-om, 8 gigabajta radne memorije te 128 GB memorije za aplikacije i multimediju. Posebno se puno očekuje od Continuum funkcije koja bi trebala biti nadograđena novim mogućnostima.

Čini se da ovo posljednji Microsoftov pokušaj s mobilnim Windowsima, a da hoće li uspjeti osvojiti značajniji udio na kraju će odlučiti korisnici.