Što je Windows Phone i koji mobitel s Windowsima kupiti

Što je Windows Phone i koji mobitel s Windowsima kupiti


Windows Phone je mobilni operativni sustav koji je razvio Microsoft. Windows Phone je nasljednik Windows Mobile OS koji se smatra jednim od pionira mobilnih OS-ova.

Specifičnost ovog operativnog sustava su tzv. Live Tileovi, odnosno žive pločice koje na desktopu prikazuju razne informacije. Također, Widnows Phone slovi za jedan od najsigurnijih operativnih sustava te za njega ne postoje aplikacije koje bi mogle nanijeti štetu korisniku.

Glavni problem s kojim se susreću korisnici je slab izbor aplikacija, a i one dostupne često su lošije kvalitete od onih na Androidu ili iOS-u. Također, treba napomenuti da ne postoji niti jedna oficijalna Google aplikacija poput one za Gmail ili YouTube.

Predstavljanjem desktop verzije Windowsa 10 Microsoft mijenja ime Windows Phone u Windows 10 Mobile. S novom verzijom OS-a predstavljene su i univerzalne aplikacije koje olakšavaju posao izdavačima. Svaka aplikacija razvijena za desktop verziju Windowsa kompatibilna je s mobilnom OS-om.

Što se tiče izbora uređaja Microsoft ima u ponudi predstavnike svih klasa. Ako tražite flagship onda birajte između Lumie 950 i Lumie 950 XL, srednju klasu predstavljaju Lumie 650 i nešto starija Lumia 640 (XL). Najjeftiniji predstavnik je Lumia 550.

>> VODIČ: Koji mobitel kupiti – Najbolji smartphone 2016.