Što je Twitter i kako ga koristiti

Što je Twitter i kako ga koristiti


Twitter je besplatna društvena mreža i mikro-blog alat koji omogućava korisnicima slanje i čitanje tekstualnih unosa, takozvanih tweetova.

Ono po čemu se Twitter razlikuje od ostalih društvenih mreža poput Facebooka je ograničenje od 140 znakova u objavama. To su prepoznali razni servisi i mediji koji uspješno koriste Twitter za objavu brzih vijesti.

Da bi mogli započeti s korištenjem Twittera potrebno je napraviti korisnički račun koji je besplatan. Nakon registracije možete potražiti osobe ili kompanije čije objave želite pratiti i spremni ste za korištenje.

Tweetovi s oznakom # (hashtag) omogućuju pronalaženje tweetova na određenu temu jednostavnim traženjem korištene oznake.

Znak @ ispred korisničkog imena, poput @korisničko_ime, koristi se za upućivanje replike određenom korisniku, ili više njih. Tweetove koji počinju sa @korisničko_ime mogu vidjeti svi ostali korisnici, ali se takve poruke smatraju direktnom replikom korisniku čiji je nadimak prvi u nizu.

Za upućivanje direktne (privatne) poruke nekom korisniku koristi se malo latinično slovo d ispred korisničkog imena osobe kojoj se poruka šalje (npr: d korisničko_ime poruka). Ovako poslane tweetove može vidjeti samo osoba kojoj je poruka poslana.