Što je tipkovnica – vrste tipkovnica

Što je tipkovnica – vrste tipkovnica


Tipkovnica je jedna od ulaznih jedinica kod računala.

Sastoji se od skupa tipaka koje su organizirane u jednu cjelinu, a njihova svrha je omogućiti slanje signala nekom stroju ili uređaju.

Svaka tipka na tipkovnici obično ima jedinstvenu funkciju, ali se u praksi nekim tipkama dodjeljuje se više funkcija, a isto tako je moguće imati tipku s istom funkcijom na više mjesta.

Tipkovnicu čine slovnobrojčane tipke, funkcijske tipke, brojčane tipke, kontrolne tipke i navigacijske tipke.

Neke tipkovnice imaju tipke pomoću kojih se može pristupiti nekoj datoteci, programu i sl.

Tipkovnica se najčešće spaja s računalom putem USB-a ili bežično. Postoji još i PS2 sučelje, no posljednjih godina sve se rijeđe koristi.

Što se tiče vrsta postoje membranske i mehaničke tipkovnice.

Membranske tipkovnice su najčešće. Njihova proizvodnja je vrlo jeftina i zadovoljavaju potrebe većine korisnika.

Mehaničke tipkovnice najčešće odabiru korisnici koji provode većinu vremena tipkajući. Svako slovo na mehaničkoj tipkovnici ima svoj prekidač koji detektira pritisak i zbog toga su neusporedivo ugodnije i preciznije za korištenje kod dugotrajnog unosa teksta. Njihova cijena je nekoliko puta veća nego kod membranskih tipkovnica, no isto tako im je i trajnost veća u usporedbi s membranskim tipkovnicama.

U posljednje vrijeme sve su popularnije tipkovnice s pozadinskim osvjetljenjem. Jeftiniji modeli imaju osvjetljenje između tipki, dok je kod skupljih svaka tipka zasebno osvijetljena.