Stiže Facebook Messenger Lite za starije Android uređaje

Stiže Facebook Messenger Lite za starije Android uređaje


Facebookova odluka o izdvajanju razmjene poruka iz glavne aplikacije u novu koja nosi naziv Messenger nije kod svih korisnika dočekana sa odobravanjem.

Postoji nekoliko razloga za to. Osim nepotrebnog kompliciranja s dvije aplikacije gdje jedna služi za postanje i čitanje statusa, a druga za razmjenu poruka, mnogi Android korisnici starijih uređaja imaju problema s instalacijom Messengera zbog premalo prostora u internoj memorije telefona.

Poznato je činjenica da Facebook aplikacija zahtijeva puno prostora, a nije se baš pokazala niti pretjerano nježna prema potrošnji baterije. Jedan od problema su i česte nadogradnje koje posebno opterećuju uređaje sa slabijim hardverom. Kada ovome dodamo još jednu sličnu aplikaciju koja služi za razmjenu poruka jasno je zbog čega nisu svi pretjerano oduševljeni s trenutnom situacijom.

Ipak, čini se kako Facebook sluša primjedbe pa je za korisnike s navedenim problemima napravio Messenger Lite verziju aplikacije veličine samo 10 megabajta.

Osim uštede prostora, aplikacija bi trebala raditi fluidnije i trošiti manje resursa.

– S Messengerom Lite korisnici će moći ostati u kontaktu s prijateljima bez obzira na memorijska ograničenja na Android uređajima, izjavio je glavni inženjer Tom Mulcahy.

Iz Lite verzije aplikacije izbačen je Marketplace, ali su zadržane osnovne zadaće poput primanja i slanja fotografija i linkova. Omogućeno je primanje animiranih sličica, odnosno stickera, no nije moguće njihovo slanje.

Aplikaciju će prvi moći isprobati korisnici iz Kenije, Tunisa, Malezije, Šri Lanke i Venezuele, a nešto kasnije se očekuje i globalna dostupnost.