Sony objašnjava zašto Xperia Z3 neće dobiti nadogradnju na Android 7.0 Nougat

Sony objašnjava zašto Xperia Z3 neće dobiti nadogradnju na Android 7.0 Nougat


Google je prošli tjedan službeno izdao novu nadogradnju Androida koja u sedmoj inačici nosi naziv Nougat.

Nedugo nakon toga proizvođači su objavili popis uređaja koji će u nekom vremenu biti nadograđeni na posljednju inačicu Androida.

Nakon što je Sony objavio popis podržanih uređaja nastalo je veliko nezadovoljstvo među korisnicima jer jedna od najpopularnijih Xperia Z3 nije na popisu.

Razočaranje je tim veće jer od izdavanja navedenog aparata nije prošlo niti dvije godine, a već ostaje bez službene nadogradnje.

Da bi skinuo barem dio bijesa sa sebe Sony je i službeno objasnio zbog čega je ovaj smartphone izostavljen iz budućih nadogradnji.

Prema objašnjenju jednog od developera kod Xperie Z3 je došlo do nepredviđenih tehničkih ograničenja. Jedno od tih ograničenja je i Googleov Compatibility Test Suite koji uvjetuje podršku za Vulkan ili OpenGL ES 3.1. API, a s obzirom da uređaj ima ugrađeni Snapdragon 801 SoC s Adreno 330 GPU koji ima podršku za OpenGL 3.0 ES nadogradnja je nemoguća.

To znači da niti jedan flagship s navedenom SoC-em neće dobiti nadogradnju na Android Noughat, a ovo su neki od najpopularnijih uređaja iz tog vremena: HTC M8, LG G3, Samsung Galaxy S5, OnePlus One, LG Nexus 5…

Sonyjevi uređaji koji mogu očekivati nadogradnju na Android 7.0. Nugat su:

Xperia Z3+, Xperia Z4 Tablet, Xperia Z5, Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 Premium, Xperia X, Xperia XA, Xperia XA Ultra i Xperia X Performance.