Savjet: Koje aplikacije su nepotrebne na Androidu

Savjet: Koje aplikacije su nepotrebne na Androidu


Zanima vas koje su aplikacije nepotrebne na vašem mobitelu? Napravili smo popis aplikacija koje je preporučljivo izbrisati kako bi vam mobitel trošio manje bateriju, ali i radio brže.

Velik broj korisnika Android smartphonea rade grešku i instaliraju hrpu aplikacija iako ih gotovo nikada ne koriste. Svaka instalirana aplikacija osim što nepotrebno zauzima prostor vašeg mobitela se spaja na server i provjerava postoji li nadogradnja na novu verziju što bespotrebno troši bateriju i internetski promet. Neke od njih bez vašeg znanja šalju podatke na razne servere o vašim navikama korištenja mobitela, kao i povijest surfanja.

Da bi sačuvali bateriju, ali oslobodili prostor na smartphoneu preporuka je da izbrišete sve aplikacije koje ne koristite.

Napravili smo popis aplikacija koje se korisnici često instaliraju bespotrebno i time samo usporavaju mobitel i ubrzavaju trošenje baterije.

Razne aplikacije za vremensku prognozu

Aplikacije za vremensku prognozu popularne su kod velikog broja ljudi, a izdavači se trude raznim šarenim efektima privući korisnike da instaliraju baš onu koju oni nude. Iako ih većina svoj posao obavlja korektno treba napomenuti da su one često zaslužne za ubrzano trošenje baterije. Ovisno o postavkama, aplikacija se spaja na server i skida podatke o vremenu čak i kada je u stanju mirovanja što naravno opterećuje bateriju, ali i troši podatkovni promet. Umjesto aplikacije preporučujemo da spremite u favorite preglednika neku stranicu specijaliziranu za vremensku prognozu i po potrebi ju učitate i provjerite vrijeme.

Antivirusni programi

U većini slučajeva ovi programi vam donose više štete nego koristi. Osim što usporavaju mobitel, mnogi od njih stalnim skeniranjem nepotrebno troše bateriju. Ukoliko instalirate aplikacije preko Google Play trgovine antivirusni program je nepotreban jer se sve aplikacije prije objavljivanja provjeravaju da ne sadrže zloćudni kod tako da je rizik od instaliranja zaraženih aplikacija minimalan. Antivirusni program instalirajte u slučaju ukoliko instalirate aplikacije skinute s raznih servisa, no u tom slučaju ponekad vam niti antivirusni program neće pomoći u sprječavanju zaraze raznim štetočinama, stoga izbjegavajte ovu metodu za nabavku aplikacija.

Svaka instalirana aplikacija osim što nepotrebno zauzima prostor vašeg mobitela se spaja na server i provjerava postoji li nadogradnja na novu verziju što bespotrebno troši bateriju i internetski promet.

Web preglednici

U želji da ponude nešto drugačije od konkurencije proizvođači često posežu za raznim promjenama sučelja ali i promjenom Googleovih aplikacija vlastitim rješenjima. Aplikacija koja se najčešće koristi je zasigurno web preglednik. Korištenjem loše programiranog web preglednika stranice će vam se sporije učitavati, trošit ćete više prometa, a i najviše će porasti potrošnja baterije. Skinite s trgovine aplikacija neki od poznatijih preglednika kako bi izbjegli ovaj problem. Preporuka su Google Chrome, Opera, Firefox, Dolphin Browser, UC Browser…

Aplikacije za čišćenje nepotrebnih podataka

Postoje razne aplikacije koje se reklamiraju da uspješno otklanjaju nepotrebne datoteka s vašeg mobitela te ga čine bržim. Treba znati da se u većini slučajeva radi o aplikacijama koje ne samo da neće ubrzati rad mobitela, nego brisanjem važnih datoteka mogu prouzročiti poteškoće u radu koje se mogu rješiti samo ponovnom instalacijom kompletnog sustava, a to znači da bi mogli ostati bez svih podataka.

Facebook, Instagram, Skype, Twitter…

Aplikacije za društvene mreže poput Facebooka ili Twittera poznate su kao veliki potrošači baterija, stoga ukoliko niste ovisnik koji svakih nekoliko minuta stavlja statuse na Facebook izbrišite ove aplikacije, a Facebooku i ostalim servisima pristupajte direktno iz web preglednika. Slično vrijedi i za programe koji služe za dopisivanje. Ostavite samo one koje koristite jer svaki od njih radi u pozadini i nepotrebno troši bateriju.