Samsung Galaxy S8: Što očekivati i može li biti bolji od aktualnog modela

Samsung Galaxy S8: Što očekivati i može li biti bolji od aktualnog modela


Iako je do predstavljanja Galaxyja S8 ostalo gotovo pola godine, već su krenula prva nagađanja što možemo očekivati od nasljednika jednog od trenutno najprodavanijih smartphonea.

Samsung će se morati istinski potruditi predstaviti nešto novo jer trenutna generacija Galaxy S ispravlja nedostatke prošle, a radi se o vrlo zaokruženom proizvodu kojem je teško pronaći manu.

S druge strane fijasko s baterijama aktualnog Note 7 phableta i potpuno povlačenje iz prodaje zasigurno će odvući dobar dio kupaca drugim proizvođačima, a dobro je poznato da se jednom izgubljeno povjerenje kupaca vrlo teško vraća.

Jedna od prvih glasina oko novog Galaxyja S8 odnosi se na zaslon. Samsung trenutno radi najbolje ekrane na tržištu, pa se očekuje da će aktualni Super AMOLED biti dodatno poboljšan, a spominje se i 4K UHD rezolucija (2160 x 3840 piksela) s gustoćom između 831 i 847 piksela po inču.

Nakon fijaska s baterijama i povlačenja iz prodaje nedavno predstavljenog Note 7 phableta, teško da si Samsung može priuštiti još jednu pogrešku, posebno na konkurenciju koja je svakim danom sve veća i jača.

Dimenzije zaslona kod S8 i S8 Edge će ostati nepromijenjene, no spominje se kako će i manji model ovaj puta dobiti zakrivljen zaslon.

S hardverske strane ne treba očekivati prevelika čuda. Kao i kod aktualnih modela Samsung će koristiti dva SoC-a, Snapdragon 821 ili noviji te vlastiti Exynos čipset, oba će imati podjednake performanse.

Najveći napredak dogodit se na polju kamere. S obzirom na trend dvostruke kamere straga koju je nedavno predstavio i Apple na iPhone 7 Plus modelu, gotovo je sigurno kako ćemo istu funkciju vidjeti i kod Samsunga.

Od novina možemo očekivati Iris skener šarenice oka predstavljen na Noteu 7 kao i posljednju inačicu Androida 7.0 Nougat.

Službeno predstavljanje bi se trebalo dogoditi dan prije početka MWC 2017. sajma koji se održava u Barceloni, a pretpostavlja se da će cijene biti iste kao i kod aktualnih modela.