Samsung Galaxy S7 dobiva novu opciju – izbor rezolucije

Samsung Galaxy S7 dobiva novu opciju – izbor rezolucije


Gotovo svi proizvođači flagship Androida opremaju uređaje zaslonima QHD rezolucije (1440 x 2560 piksela). I dok jedni tvrde kako je primjetna razlika između QHD i full HD ekrana, većini je razlika ipak neprimjetna.

Glavni razlog implementiranja ovako visoke rezolucije na relativno malen zaslon pametnog telefona (osim marketinga) je korištenje VR naočala, s kojima je čak i onda vidljiv manjak gustoće piksela.

Osim uvjetno rečeno oštrijeg izgleda, zasloni visoke rezolucije zahtijevaju više energije, a to znači kraće trajanje baterije. S obzirom da se proizvođači natječu u tome tko će napraviti što tanji uređaj, jasno je da je nemoguće zadovoljiti sve kriterije.

Kako bi barem donekle stali na kraj ovom problemu Samsung je beta testerima Android Nougat nadogradnje ponudio opciju izbora rezolucije. Moguće je izabrati između HD (720 x 1280), FHD (1280 x 1920), or QHD (1440 x 2560), a zanimljivo je da nakon nadogradnje uređaj automatski odabere full HD rezoluciju.

Još uvijek nije poznato planira li Samsung ostaviti ovu opciju i u finalnom izdanju nadogradnje. Ukoliko se ipak odluči za ovaj potez uopće ne sumnjamo da bi ovu praksu ubrzo prihvatili i ostali proizvođači.