Pogledajte kako je trebao izgledati Nokijin tablet i još neki otkazani smartphonei

Pogledajte kako je trebao izgledati Nokijin tablet i još neki otkazani smartphonei


Nakon što je potpisala suradnju s Microsoftom i prihvatila Windows Phone, finska je Nokija krenula prilično ambiciozno i izdala prve Lumie koje su postale apsolutni hit barem što se tiče dizajna koji se u to vrijeme potpuno razlikovao od konkurencije koja je nudila dosadne i uniformirane smartphone u crnoj i bijeloj boji.

Na žalost po Nokiju koliko su dizajnom bili svjetlosnim godinama ispred konkurencije toliko je u to vrijeme Windows Phone operativni sustav kaskao u odnosu na Android i iOS. Ovaj je nedostatak brzo izašao na vidjelo jer je tržište reagiralo prilično mlako i prodaja je bila daleko od očekivane. Malo po malo i Nokija je tonula sve dublje i krizu do trenutka kada napokon nije potpisala kapitulaciju i postala dio Microsofta koji je nakon nekog vremena potpuno ugasio ovaj brend.

>> Pogledajte što je sve Nokija ugradila u otkazani model Lumia McLaren

No bez obzira što Nokija ne posluje, barem u mobilnom sektoru, i dalje postoje brojni obožavatelji ove marke koji svakodnevno izvještavaju o finskoj kompaniji.

Korisnik @nokibar s kineske Baidu socijalne mreže objavio je zanimljivu fotografiju koja prikazuje nekoliko testnih uređaja na kojima je Nokija radila. Neki od njih nikada nisu ugledali svjetlo dana. Među njima je i famozni tablet Lumia 2020 koji je trebao doživjeti premijeru na sajmu u Barceloni MWC 2014.

nokia-modeli

Lumia 2020 (na slici žarko zelena) trebala je imati Snapdragon 800 SoC uparen s 2 gigabajta radne memorije, podršku za 4G LTE i ekran veličine 8.3 inča. Ono po čemu se trebao isticati od konkurencije je ugrađena kamera koja je smještena na sredini kućišta s PureView tehnologijom.

S druge strane kamen spoticanja u većem uspjehu zasigurno bi bio Windows RT operativni sustav koji je izgubio bitku s konkurencijom i prije nego je službeno izašao.

Na slici vide još neki uređaji koje je stigla ista sudbina poput Lumie 850, Lumie McLaren i Nokije XL 2.

No na kraju dana stvari i nisu tako crne, naime sve su glasnije najave da bi se Nokija mogla vratiti krajem godine na mobilno tržište, no ovoga puta odlučili su ipak igrati na sigurno pa ako i ugledamo nove Nokije one će gotovo sigurno dolaziti s Android OS-om.

>> Nokia se uskoro vraća na scenu s dva nova Android smartphonea?