Ovo su najbolji smartphonei koji se očekuju u 2017. godini

Ovo su najbolji smartphonei koji se očekuju u 2017. godini


Iako se na prvi pogled možda ne čini, godina na izmaku jedna je od najzanimljivijih za mobilnu industriju.

Obilježili su ju odlični uređaju poput Galaxy S7 i S7 edge, iPhone7 i 7 Plus, Google Pixel XL, One Plus, HTC 10…

Događaj godine je zasigurno afera sa samozapaljenjem Galaxy Note 7 phableta te njegovo potpuno povlačenje iz prodaje i povrat novca vlasnicima.

No što možemo očekivati u sljedećoj 2017. godini? Ovo su proizvođači i modeli od kojih imamo najveća očekivanja u idućoj godini.

HTC Ocean

Iako ovogodišnji HTC 10 spada među najbolje uređaje koje je tvrtka ikada napravila prodaja je u potpunosti podbacila. Nedugo nakon izlaska mnogi su operateri u SAD-u izbacili uređaj iz ponude, a niti u Europi mu ne cvjetaju ruže što se tiče potražnje. Lošeg glasa koji je stekao prethodni model M9 nije se uspio riješiti, a prodajni adut mu nije niti cijena koja je među najvišima u klasi.

HTC Ocean bi trebao donijeti nešto svježiji dizajn, dvostruku kamera straga, neke tehničke novotarije poput bočnih tipki osjetljivih na dodir…

Sony Xperia 2017 Edition

Iako poprilično popularan kod nas, Sony je daleko od najvećih po prodaji na globalnom tržištu. Mnoge je zbunila i nova oznaka uređaja, odnosno umirovljenje dobro poznate Z serije koju je zamijenila X serija. Kada dodamo visoke cijene i prosječan hardver stvari postaju jasnije. U 2017. godini se očekuje pravi falgship koji nam je Sony već neko vrijeme dužan. Što se tiče dizajna ne treba očekivati veće promjene jer i dosadašnji modeli imaju odličan dizajn.

Povratak Moto brenda

Lenovo je najavio kako će ubuduće sve telefone prodavati pod Moto brendom (vlasnici su Motorlinog odjela za mobilne uređaje) pa uskoro očekujemo povratak slavnog brenda i na naše tržište. Inače, Motorola je poznata po vrlo brzim izdavanjima nadogradnji za svoje Android uređaje, a nadamo se da će tu praksu nastaviti i dalje.

Huawei P10

Jedan od najvećih ovogodišnjih iznenađenja pripremio nam je Huawei s modelom P9. Elegantno dizajniran uređaj, odličan hardver i dvostruka kamera straga razvijena u suradnji s Leicom pokazali su se kao dobitna kombinacija. Ne treba zanemariti ni prihvatljivu cijenu u odnosu na razvikanije konkurenciju. P10 će nastaviti zacrtan put, pa možemo očekivati manje kozmetičke promjene i jači hardver.

OnePlus 5

Još jedan kineski proizvođač koji se u kratkom vremenu ‘ugurao’ među najbolje. OnePlus 5 bi nam trebao donijeti keramičko kućište, Snpadragon najnovije generacije i ono po čemu je postao popularan – povoljnu cijenu po kojoj neki proizvođači nude klasu lošije uređaje.

LG G6

Ovogodišnji eksperiment s modularnim telefonom pokazao se kao potpuni promašaj. Nakon odlično prihvaćenog G4, LG je s G5 odlučio riskirati i napraviti nešto drugačije. Pokazalo se da eksperiment nije uspio, a prodajni rezultati su poražavajući.

Očekuje se da će LG G6 dobiti novi dizajn, premium materijale, a mogao bi izgubiti i jednu bitnu stvar koja je mnogima još uvijek bitna, a to je izmjenjiva baterija.

Povratak Nokia brenda

Napokon! Nakon godina izbivanja na tržište se vraća mnogima još uvijek neprežaljena Nokia. Ovoga puta uređaje će pokretati Android OS, a od Nokije očekujemo prepoznatljiv dizajn i kvalitetu. Još uvijek nije poznato hoće li odmah predstaviti uređaj visoke klase, no vjerujemo da ga možemo očekivati u budućnosti.

Google Pixel SE

Google je odlučio umiroviti Nexus, a nove uređaje prodavati pod Pixel brendom. Ovo su ujedno i prvi uređaji koje je Google u potpunosti samostalno razvio, a proizvodi ih HTC. Cjenovno se približio iPhoneu, no i dalje ima vjerne sljedbenike. Prednost mu je redovita nadogradnja sustava, no vidjeli smo i ljepše dizajnirane uređaje. Od nasljednika se očekuje osvježen hardver, a dobro bi mu došlo pokoja dizajnerska intervencija.

Samsung Galaxy S8 / S8 Edge

Već sada možemo reći da će uz novi iPhone sljedeću godinu obilježiti Samsungove perjanice Galaxy S8  i S8 Edge. Kako bi se iskupio za fijasko s Note 7 serijom, Samsung će s Galaxy S8 serijom pokušati povratiti povjerenje razočaranih fanova. Očekujte još kvalitetniji zaslon, dvostruka kameru straga, top hardver… Galaxy S8 bi mogao izgubiti home tipku (čitač otiska prsta će se nalaziti unutar zaslona), ali i 3,5 mm priključak za slušalice.

Apple iPhone 8

Predviđa se da Apple sprema nešto revolucionarno za obilježavanje desetgodišnjice od predstavljanja prvog iPhonea. iPhone 8 bi trebao biti prvi Appleov uređaj s AMOLED zaslonom, potpuno novim dizajnom, kućištem izrađenim od stakla… Može li Apple još jednom pokrenuti tržište kao što je to napravio s prvim iPhoneom ostaje za vidjeti, no s obzirom na žestoku konkurenciju nismo previše optimistični. U svakom slučaju očekujte vrhunsko dizajnirani uređaj s jedinstvenim OS-om, ali i cijenom koja se plaća za ekskluzivnost.