Nokia 6 je prvi Android smartphone finskog proizvođača

Nokia 6 je prvi Android smartphone finskog proizvođača


Finska Nokija napokon se vratila i predstavila prvi pametni telefon nakon turbulentne prošlosti.

Nokia 6 specifikacijama i cijenom spada u uređaje srednje klase, a krasi ju elegantan dizajn kućišta koje je izrađeno od aluminija slitine 6000 što garantira izuzetnu čvrstoću (isti materijal korišten je pri izradi iPhone 6 smartphonea).

Što se tiče specifikacija, Nokija se odlučila za provjereni Snapdragon 430 SoC s osam Cortex-A53 jezgri i Adreno 505 GPU-om. Da bi se prebacivanje između aplikacija odvijalo bez zastajkivanja zaduženo je 4 GB radne memorije.

Za razliku od konkurencije koja još uvijek predstavlja uređaje na starijim verzijama Androida, Nokia 6 će imati posljednju inačicu Androida 7.0 Nougat.

Zaslon dimenzija 5.5-inča ima full HD rezoluciju i 2.5D zakrivljeno staklo prema rubovima zaštićeno Gorilla Glass premazom.

S obzirom da je Nokija uvijek bila ljestvicu iznad konkurencije na području kamera, nadamo se da će s tom praksom nastaviti i nakon povratka. Nokia 6 je opremljena s 16 MP kamerom straga s otvorom blende od F/2.0, dok će se selfisti morati zadovoljiti s 8 MP kamerom.

Za pohranu fotografija, aplikacija i ostale multimedije zaduženo je 64 GB interne memorije koju je moguće proširiti micro SD karticama.

Iako je HMD Global (kompanija vlasnik Nokia brenda za pametne telefone) najavio da će uređaj biti dostupan samo na kineskom tržištu, posljednje informacije govore da bi se prodaja trebala proširiti i na ostala tržišta.

Okvirna cijena na kineskom tržištu bi trebala biti oko 245 dolara.

nokia6