Napajanje za PC: Koje je napajanje najbolje i kako ga odabrati

Napajanje za PC: Koje je napajanje najbolje i kako ga odabrati


U nedoumici ste oko kupovine novog napajanja za vaše računalo? Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u izboru najboljeg napajanja.

Pri kupovini računala velik broj korisnika ne obraća posebnu pažnju pri izboru napajanja te se odlučuje za što jeftiniju varijantu ne vodeći računa da upravo loše napajanje može uzrokovati puno problema, a između ostaloga može biti odgovorno i za kvar ostalih komponenti.

Jeftina napajanja s deklariranim visokim snagama izbjegavajte u širokom luku jer osim što ne daju niti blizu onu snagu koja piše, mogu uzrokovati i probleme u radu drugim komponentama.

Neki od poznatiji proizvođača napajanja su Corsair, SeSonic, Antec, Enermax, XFX, EVGA, Fortron…

Za većinu prosječnih konfiguracija sasvim je dovoljno 550-vatno napajanje, dok će se za ona jača odlučiti korisnici s dvije grafičke kartice.

Na ovom linku možete točno provjeriti koliku potrošnju imaju vaše komponente i tako izabrati novo napajanje.

Osim klasičnih postoje i modularna napajanja kod kojih je moguće fizički maknuti kablove koji se trenutno ne koriste kako ne bi stvarali nered u računalu i sprječavali protok zraka.

S obzirom da su modularna napajanja skuplja od klasičnih za njih se najčešće odlučuju gameri ili korisnici koji vole imati uredno i preglednu unutrašnjost kućišta.