Microsoft šalje Windows Vistu u mirovinu

Microsoft šalje Windows Vistu u mirovinu


S jučerašnjim danom (11. travnja) Windows Vista završava svoj životni vijek, barem što se tiče Microsofta. To znači da operativni sustav više neće dobivati sigurnosne zakrpe i kao takav postaje iznimno nesiguran za korištenje.

Windows Vista imala je teški put i nikada nije uspjela postići značajniji tržišni udio. Naslijedila je po mnogima najbolji Microsoftov operativni sustav ikada Windows XP koji i nakon šesnaest godina ima tržišni udio od gotovo 7.5 posto.

Microsoft je s Windows Vistom predstavio Aero grafičko korisničko sučelje koje i danas izgleda vrlo atraktivno, a po mnogima je i ljepše od onoga u Windowsima 10.

Najveći problem Viste su bili visoki hardverski zahtjevi. Za fluidan rad je bio potreban dvojezgreni procesor i minimalno 1 GB radne memorije, a u to vrijeme je većina korisnika još uvijek bila na slabašnim Pentiumima 4 s 512 MB RAM-a.

Instalacijom Viste na takvo računalo dovodilo je do usporavanja u radu samog operativnog sustava, a shodno tome i većina programa je radila mnogo sporije nego na Windows XP-u.

Microsoft je za Vistu izdao dva Service Packa koji su ispravili velik broj grešaka, a 2009. godine izdaju nasljednika, Windows 7, koji je i danas najpopularniji operativni sustav na svijetu.