Microsoft predstavio Windows 10 S namijenjen učenicima i studentima

Microsoft predstavio Windows 10 S namijenjen učenicima i studentima


Iako su se Windowsi 10 dobrano udomaćili na velikom broju računala diljem svijeta u Microsoftu smatraju da postoji segment u kojem nisu dovoljno jaki pa su to odlučili promijeniti.

Novo predstavljena inačica Windowsa 10 nosi oznaku S, nalazit će se na uređajima nižeg cjenovnog razreda i prvenstveno je namijenjena edukacijskom sektoru.

Poznato je da Microsoft teško drži korak s Googleom (Chromebook) i Appleom u SAD-u, pa se nadaju da će novim proizvodom zainteresirati navedenu skupinu korisnika da se prebace na njihova rješenja.

Windows 10 S je ustvari ‘light’ varijanta Windows 10 operativnog sustava s brojnim ograničenjima. Prije svega to se odnosi na činjenicu da je instalacija aplikacija moguća samo putem oficijalne Microsoft trgovine aplikacija. S obzirom da ista nema pretjerano veliku i kvalitetnu bazu aplikacija ostaje za vidjeti hoće li Microsoft uspjeti zainteresirati izdavače da promijene svoje mišljenje.

S pozitivne strane navodimo brzu i jednostavnu instalaciju te brzo vrijeme pokretanja sustava koje bi trebalo iznositi oko 15 sekundi.

Početne konfiguracije u SAD-u s Windows 10 S operativnim sustavom kreću od 189 dolara, a početak prodaje očekuje se tijekom ljeta. Vlasnici će u paketu dobiti i besplatnu pretplatu na Minecraft: Education Edition igru i  Microsoft Office 365 for Education paket.