Microsoft Nokia 216 – klasičar s baterijom koja traje beskonačno

Microsoft Nokia 216 – klasičar s baterijom koja traje beskonačno


Ako ste u potrazi za jednostavnom mobitelom čija će primarna svrha biti obavljanje poziva i poneka SMS poruka uz trajanje baterije do nekoliko dana onda u uži izbor uzmite i novu (Microsoft) Nokiju 216.

Nokia 216 nema zakrivljeni ekran niti brdo RAM memorije, s njom nećete moći igrati Pokemon GO niti stavljati cool fotke na Instagramu, no ima jednu ali zato ogromnu prednost u odnosu na sve moderne pametne telefone, a to je beskonačno trajanje baterije.

Naravno, da bi to bilo moguće zaslužan je vrlo skroman hardver koji pokreće uređaj. Mali 2.4-inčni LCD zaslon rezolucije 320 x 240 piksela poslužit će tek za osnovne radnje, fotografije snimljene kamerama VGA rezolucije (naprijed i straga, a stražnja može snimati video u 15 fps-a) neće nikoga ostaviti bez daha. Za fluidan rad Series 30+ OS-a pobrinut će se ugrađenih 16 MB RAM-a, a interna memorija je dostupna kupovinom microSD kartice.

U telefonski imenik moguće je spremiti do 2000 kontakata što će većini biti i više nego dovoljno. Ugrađeni preglednik Opera Mini Browser brine se za ispravan prikaz stranica, no ozbiljnije surfanje internetom možete zaboraviti, naime uređaj nema ugrađeni Wi-Fi modul, a podržan je rad samo na 2G mrežama.

Iako se radi u hardverski skromnom uređaju za slušanje glazbe ili FM radija neće vam trebati poseban adapter jer ima 3.5 mm utor za slušalice, funkcija u čemu je bolji od nedavno predstavljenog iPhone 7 smartphonea.

Uređaj će biti dostupan i u dual-SIM opciji, a početna cijena u Indiji iznosi oko 37 dolara. Za sada još uvijek nije poznato kada će krenuti prodaja u ostatku svijeta.