Kineski mobiteli: Cijena, gdje kupiti i koji su najbolji kineski mobiteli

Kineski mobiteli: Cijena, gdje kupiti i koji su najbolji kineski mobiteli


Posljednjih godina kineski su mobiteli preplavili tržište. Kineski mobiteli već su dugo prisutni u prodaji. I dok se ranije uglavnom radilo o klasičnim tzv. dumb phone uređajima koji su bili posebno zanimljivi zbog mogućnosti korištenja dvije SIM kartice istovremeno, no diskutabilne kvalitete stvari su se potpuno promijenile s pojavom Android smartphonea.

Danas postoji niz kineskih proizvođača koji u potpunosti konkuriraju renomiranim brendovima poput Samsunga, Sonyja ili HTC-a, navodimo one najpoznatije: Xiaomi, Oppo, Huawei, ZTE, Meizu, OnePlus, Lenovo, UMI, Elephone, LeEco. Za sve njih još uvijek vrijedi pravilo da za gotovo duplo nižu cijenu nude identične hardverske specifikacije kao razvikaniji berndovi, a dizajnom su nerijetko i privlačniji od njih.

Uzmimo npr. novi Xiaomijev MI 5 flagship koji za otprilike 3000 kuna daje FullHD zaslon, pokreće ga trenutno najjači Snapdragon 820 SoC, 3GB RAM-a i ima 16 megapikselnu kameru. Uzmite u obzir da bi uređaj ovakvih specifikacija razvikanijih proizvođača platili 5000 kuna, a i više.

 

Za gotovo polovicu cijene koju traže poznati brendovi dobit ćete vrhunski hardver, ali i kvalitetno sklopljen uređaj koji dizajnom nimalo ne zaostaje od skuplje konkurencije

 

Što se tiče pitanja gdje kupiti kineske mobitele imate više izbora. Većina se odlučuje na kupovinu putem raznih specijaliziranih online trgovina. Prilikom ovakve kupovine treba imati na umu da svi uređaji koji dolaze iz Kine ili izvan EU podliježu plaćanju carine pa prilikom kupnje ukalkulirajte i ovaj trošak.

Kao prednost navodimo razne rasprodaje na kojima se uređaji mogu pronaći po zaista niskim cijenama te ogroman izbor raznih modela. Nedostatak online kupovine je komplicirana reklamacija u slučaju kvara te vrijeme potrebno da uređaj stigne konačno do vas, ovo ponekad za vrijeme blagdana znači i više od tri tjedna.

Neke od online trgovina gdje možete pogledati i kupiti mobitel: To2c.com, Gearbest.com, Everbuying.com

Druga solucija je kupovina u domaćim trgovinama. Pod prednost stavljamo garanciju na uređaj koju dobijete od trgovca kao i činjenica da mobitel možete dobiti isti dan kada ste ga kupili. Pod nedostatak navodimo višu cijenu nego u slučaju da mobitel kupujete direktno preko online shopova iz Kine. Kineski mobiteli mogu se u Hrvatskoj kupiti u svakom većem trgovačkom centru, a sve češće i operateri imaju ovakve uređaje u svojoj ponudi.