Kako otključati mobitel – kako se otključavaju mobiteli

Kako otključati mobitel – kako se otključavaju mobiteli


Evo savjeta kako besplatno otključati mobitel tako da ga možete koristiti za rad na svim mrežama.

Pružatelj usluga dužan je prema zakonu otključati uređaj za rad na sve mreže ukoliko ne postoji ugovorna obveza. To znači da svaki mobitel koji se kupi u slobodnoj prodaji, npr. na bonove ili u trgovini koja prodaje uređaje kojih nema u ponudi niti jedna operater, mora biti otključan za rad na sve mreže. Ukoliko ste ranije kupili takav uređaj i on je zaključan na mrežu operatera imate pravo na besplatno otključavanje.

Također, ukoliko imate ugovornu obvezu prema operateru, on vam je dužan s istekom iste besplatno omogućiti rad uređaja na sve mreže.

Postupak otključavanja je sljedeći: kontaktirajte operatera na koji je uređaj zaključan bilo putem Facebooka, maila, telefona ili odlaskom u ovlaštenu trgovinu. Na temelju IMEI-a vašeg aparata operater provjerava da li zadovoljavate uvjete i kreće postupak otključavanja.

Nakon što je proces otključavanja završen primit ćete deseteroznamenkasti kod. Sve što trebate napraviti je umetnuti SIM karticu nepodržanog operatera. Prilikom pokretanja uređaj će vas tražiti da unesete dobiveni kod. Jednom kada se mobitel otključa ostaje zauvijek slobodan za korištenje na svim mrežama.

Ukoliko posjedujete iPhone, nakon što vam je zahtjev za otključavanje odobren spojite uređaj na iTunes servis i pričekajte. Dobit ćete obavijest da je iPhone otključan te slobodan za korištenje sa svim SIM karticama.

Neki operateri (Tele2) često prodaju uređaje koji nisu zaključani, stoga uvijek prije pokretanja procedure otključavanja provjerite da li je ona uopće potrebna.