Gotovo je, Blackberry i službeno najavio prestanak proizvodnje hardvera

Gotovo je, Blackberry i službeno najavio prestanak proizvodnje hardvera


Ono o čemu se ovih dana pričalo sada je dobilo i službenu potvrdu. BlackBerry više neće razvijati i proizvoditi hardver za svoje uređaje već će taj posao prepustiti nekom proizvođaču na koji će onda staviti svoj logo.

S ovom praksom su već započeli, pa je tak posljednje najavljeni model DTEK60 identičan Alcatelu IDOL 4S koji je proizveo TCL.

Za one koji ne znaju kineski proizvođač mobilnih telefona TCL otkupio je pravo korištenja imena Alcatel na smartphoneima od francuskog proizvođača telekomunikacijske opreme.

Blackberry će se u potpunosti fokusirati razvijanju prilagođene verzije Androida, a poseban fokus je na privatnosti i sigurnosti.

Iako će i dalje biti prisutni na tržištu, odustajanje od dizajniranja i proizvodnje hardvera znači polagan nestanak još jednog telekomunikacijskog diva koji bi se uskoro mogao pridružiti Nokiji, Palmu, Motoroli….

Blackberry je do pojave iPhonea vladao tržištem, posebice kod poslovnjaka. Odlična fizička QWERTY tipkovnica i BIS sustav koji je omogućavao pristup internetu i mailovima bilo da se nalazite u zemlji ili inozemstvu bili su daleko ispred od bilo čega što je konkurencija nudila.

Dolaskom iPhonea, ali i Android uređaja Blackberry polako gubi na popularnosti, a sve je više do izražaja dolazio i zastarjeli operativni sustav.

Vrlo dobar BlackBerry OS 10 došao je prekasno i nije uspio privući korisnike, a paralelno s tim niti razvijatelje aplikacija pa ga je kompanija odbacila u korist Androida i tako postala još jedna u nizu koja izdaje telefone s ovim OS-om.

Blackberryjev CEO John Chen najavio je izdavanje još jednog uređaja s fizičkom tipkovnicom sljedeće godine, no hoće li do toga zaista doći pokazat će vrijeme.