Evo koji će Sonyjevi smartphonei dobiti nadogradnju na Android 7.0 Nougat

Evo koji će Sonyjevi smartphonei dobiti nadogradnju na Android 7.0 Nougat


Google je ovaj tjedan i službeno pustio u opticaj novu verziju Androida koja u sedmoj inačici nosi naziv Nougat. Nadogradnju su kao i obično prvi mogli isprobati korisnici Nexus serije smartphonea. I dok korisnici željno iščekuju nadogradnju na svoj mobitel, svaka nova verzija Androida za proizvođače mobilnih telefona stvara dodatnu glavobolju.

Naime, za razliku od korisnika Appleovih iPhonea koji svi istovremeno dobivaju nadogradnje u Android svijetu to funkcionira potpuno drugačije. Zbog raznih prilagodbi sučelja koje radi velika većina proizvođača, ali i softverske podrške od strane proizvođača hardvera često se dogodi da nadogradanja na pojedine uređaje kasni i više od pola godine, a ponekad niti ne dođe.

Sony je objavio popis uređaja koji će dobiti nadogradnju na Android 7.0 Nougat, a to su:

Xperia Z3+, Xperia Z4 Tablet, Xperia Z5, Xperia Z5 Compact, Xperia Z5 Premium, Xperia X, Xperia XA, Xperia XA Ultra i Xperia X Performance.

Među navedenim uređajima nema Xperie Z3 što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među korisnicima, no ispostavilo se da za to krivicu ipak ne snosi Sony već Qualcomm koji ne planira izdati drivere za SoC ugrađen u navedeni mobitel. To znači da nadogradnju neće dobiti niti HTC M8, LG G3, Samsung Galaxy S5, OnePlus One…