Apple razmišlja o preseljenju proizvodnje iPhonea u Ameriku?

Apple razmišlja o preseljenju proizvodnje iPhonea u Ameriku?


Donald Trump je u predizbornim govorima obećao da će natjerati američke kompanije da vrate proizvodnju u SAD, a posebno se okomio na Apple zbog odbijanja suradnje s FBI-om oko otključavanja uređaja terorista.

Najavio je da će svi koji su preselili proizvodnju u države s jeftinijom radnom snagom morati plaćati 35 posto poreza pri uvozu uređaja u zemlju.

Neimenovani izvor iz Applea je potvrdio kako su čelnici kompanije razgovarali s Foxconnom i Peatronom (proizvođači Appleovih uređaja) oko mogućnosti preseljena proizvodnje iPhonea i iPada u SAD. Foxconn je obećao pomoći oko strategije i planiranja u slučaju da dođe do ovakvog scenarija, dok Pegatron odbija suradnju tvrdeći da bi troškovi preseljenja i proizvodnje jednostavno bili previsoki i neisplativi.

Prema navodima neimenovanog izvora troškovi proizvodnje u SAD-u bi bili duplo veći nego su trenutno, a dodatni problem leži i u tome da bi Trumpova administracija mogla inzistirati da se dio komponenti proizvodi na domaćem tržištu što bi iziskivalo dodatne troškove za preseljenje tvornica koje su napravljene u Kini.