Apple predstavio iPhone 7 i novi Watch Series 2, evo što morate znati o njima

Apple predstavio iPhone 7 i novi Watch Series 2, evo što morate znati o njima


Iščekivanje je napokon završilo. Apple je jučer pokazao novi iPhone 7, ali i drugu generaciju pametnog sata koji nosi naziv Watch Series 2.

Krenimo prvo s novostima koje donosi pametni sat. Apple Watch Series 2 dobio je GPS, dvojezgreni procesor koji je 50% brži od prethodnika i vodootpornost. Što se tiče dizajna on je ostao identičan prethodnom modelu, a u Americi koštati 369 dolara pa na više.

Apple je odlučio ostaviti u ponudi i stari model koji sada nosi naziv Apple Watch Series 1, a on je također dobio identičan dvojezgreni procesor, dok su ostale specifikacije nepromijenjene. Njegova će se cijena kretati od 269 dolara.

Iako je Apple Watch poprilično popularan, zvijezda večeri bio je novi iPhone 7.

Još se jednom pokazalo kako Apple ima problema s curenjem informacija prilikom razvoja proizvoda. Naime, sve ono o čemu se ranije pisalo pokazalo se točnim.

Dizajn novog iPhonea 7 je doživio lagane promjene i ovo je prvi iPhone s IP67 certifikatom što mu garantira zaranjanje u vodu do dubine od 50 metara do 30 minuta bez bojazni od oštećenja.

Što se tiče samo dizajna on je ostao više-manje nepromijenjen. Sa stražnje strane su premještene plastične trake za antene na vrh uređaja, a tu su po prvi puta i stereo zvučnici. Na žalost ranije glasine su se pokazale točnima te je izostavljen 3.5mm utor za slušalice, no Apple će u paketu s mobitelom priložiti i adapter pomoću kojeg ćemo moći koristiti i klasične slušalice. Inače, slušalice koje dolaze s novim iPhoneom identične su prethodnima osim što imaju lightning konektor.

Od dodatne opreme predstavljene su bežične slušalice no s obzirom na visoku cijenu od 150 dolara vjerojatno će biti rijetko viđene, pogotovo na našim prostorima.

Home tipka više nije fizička nego je postala kapcitivna i ima mogućnost reagiranja na razne geste.

Najveću nadogradnju doživjele su kamere koje sada u oba modela imaju optičku stabilizaciju slike, a veći iPhone Plus sa stražnje strane ima ugrađenu dual kameru pomoću kojih je moguće zumirati fotografije do deset puta bez velikog gubitka kvalitete.

A10 Fusion SoC s četiri jezgre je 40 % brži od prethodnika i manje je energetski zahtjevan pa Apple obećava veću autonomiju baterije.

Što se tiče cijena one su ostale identične prethodnim modelima, iPhone 7 kreće od 649 dolara, a početak ponude čini 32 GB model. Ako vam to nije dovoljno, možete izabrati 128 ili 256 GB model.

U ponudi su čak pet boja: Jet Black, Black, Gold, Silver i Rose gold.

iPhone 7 stiže u Hrvatsku 23. rujna, tako da ćemo uskoro saznati i cijene po kojima će se prodavati kod nas.