Apple o planovima za Mac Pro liniju i kada možemo očekivati nove modele

Apple o planovima za Mac Pro liniju i kada možemo očekivati nove modele


Mac Pro radne stanice oduvijek su bile omiljen izbor korisnika koji računala koriste za izvođenje zahtjevnih radnji poput video i audio obrade, grafičkog dizajna…

Za razliku od klasičnih PC konfiguracija koje pokreću procesori namijenjeni stolnim računalima u Mac Pro linijama nalaze se Intel Xeon procesori koji se koriste u serverima, a njihova glavna odlika je stabilan i pouzdan rad 24 sata na dan bez obzira na opterećenje.

Dizajn Mac Pro računala je oduvijek bio ispred svog vremena, a velika metalna kućišta predstavljena još na Power Mac seriji i danas se smatraju remek djelom dizajna, ali i praktičnosti. Naime, skidanjem bočne stranice omogućen je pristup svim komponentama koje je moguće zamijeniti jačima.

Sve se promijenilo 2013. godine kada je Apple predstavio potpuno redizajnirani Mac Pro valjkastog oblika s integriranim procesorom i grafičkim karticama. Iako ga krasi jedinstven dizajn, nemogućnost nadogradnji i nespretno smješteni ulazi za priključivanje vanjskih jedinica dočekani su na zub kod vlasnika starijih generacija.

Srećom, stvari bi se trebale promijeniti nabolje već sljedeće godine kada bi Apple trebao predstaviti novu generaciju Mac Pro linije koja će se vratiti modularnom dizajnu. Prema pismu koje je poslano nekim novinarima Apple priznaje kako aktualna linija Mac Pro računala nije ispunila očekivanja, a neka rješenja poput dvostruke grafičke kartice pokazala su se nedovoljno učinkovita i skupa za izradu.

Upravo je cijena natjerala brojne korisnike da je prebace na iMac liniju što je iznenadilo i Apple te obećavaju kako će osim novih Mac Pro računala budući fokus razvoja iMac linije biti usmjeren na pro korisnike.

Apple je potvrdio i da radi na novom monitoru koji će biti predstavljen zajedno s Mac Pro računalom.

Što se tiče Mac mini platforme za sada nema vijesti o novim nadogradnjama što bi moglo značiti da Apple odustaje od daljnjeg razvoja.

Za kraj spomenimo kako je aktualna Mac Pro linija dostupna u dvije varijante, slabija dolazi s 6 jezgrenim procesorom po cijeni od 2.999,00 dolara, dok za osmojezgrenu inačicu treba izdvojiti 3.999,00 dolara.

mac_pro_n