Zašto se mobitel pregrijava – pražnjenje baterije na mobitelu

Zašto se mobitel pregrijava – pražnjenje baterije na mobitelu


Pregrijava vam se mobitel? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da spriječite pregrijavanje mobitela i brzo pražnjenje baterije.

Moderne smartphone pokreću snažni četverojezgreni ili čak osmojezgreni procesori koji su sposobni izvršavati vrlo kompleksne radnje i istovremeno obavljati desetak radnji.

S razvojem brzih procesora i aplikacije postaju sve zahtjevnije te traže više procesorske snage. Povećanjem opterećenja porcesora raste i njegova temperatura.

Da bi izbjegli pregrijavanje proizvođači su počeli ugrađivati čak i vodena hlađenja. Ipak, usprkos svim naporima gotovo da nema uređaja koji se nakon određenog vremena rada s zahtjevnim aplikacijama ili uključenom navigacijom ne zagrije, neki manje, a ponekad do te mjere da je sam dodir na njih neugodan.

Jedan od načina kako izbjeći pregrijavanje mobitela je da ga prilikom zahtjevnijeg korištenja ne držite na direktom izvoru topline koji ga dodatno zagrijava.

Također, nadograđujte redovito operativni sustav najnovijim verzijama kao i aplikacije. Ponekad neka aplikacija zbog loše optimiziranosti bespotrebno opterećuje procesor i troši bateriju, stoga je uvijek preporučljivo provjeriti da li postoje nadogradnje za njih i obavezno ih instalirati.

GPS, odnosno lokacijske usluge su poznate kao veliki potrošaći energije. Isključite lokacijske usluge aplikacijama za koje smatrate da vam nisu potrebne. Facebook aplikacija posebno je poznata po tome da nije nježna prema bateriji.

Igranje igrica zahtijeva puno energije i uzork je zagrijavanju i brzom trošenju baterije.

Uvijek kada ste u prilici spojite se na neku bežićnu mrežu. Korištenje data prometa preko mobilne mreže troši vašu bateriju nekoliko puta brže nego surfanje preko wirellesa.

Pripazite kakve aplikacije instalirate na svoj mobitel i izbrišite one koje ne koristite. Neke aplikacije iako su u stanju mirovanja spajaju se na svoje servise i bespotrebno vam troše bateriju.

Napravite backup svih podataka i vratite tvorničke postavke uređaja.

Ukoliko koristite maskicu, probajte ju skinuti, možda je upravo ona uzrok pregrijavanju.

Ako vam ništa od navedenog nije pomoglo, najbolji savjet je da odnesete uređaj na servis jer se možda radi o hardverskom problemu koji može riješiti stručna osoba.