Zašto se baterija na mobitelu napuhne

Zašto se baterija na mobitelu napuhne


Imate problem s kratkim trajanjem baterije na mobitelu? Ako primijetite da se baterija napuhnula odmah napravite sljedeće korake kako bi spriječili probleme.

Sjećate se dana kada je baterija na mobitelu izdržala i tjedan dana bez dopunjavanja? Danas se rijetko pronađe uređaj kojem baterija može izdržati više od jednog dana.

Razlog tome su uređaji s zaslonima velikih dimenzija i rezolucije i hardver kakav je do prije nekoliko godina bio rezerviran za računala. Dodatan problem leži u i debljini pametnih telefona, naime proizvođači se iz godine u godinu trude predstaviti što tanje modele što za posljedicu nosi i baterije manjih dimenzija.

S obzirom na veliku opterećenost i relativno mali kapacitet baterija većina korisnika svakodnevno nadopunjava telefone. Kao i svaka komponenta i baterija ima određeni rok trajanja nakon kojeg više ne funkcionira po tvorničkim specifikacijama.

Od gubitka kapaciteta i brzog pražnjenja puno je opasnije napuhivanje baterije. Do napuhivanja može doći zbog starosti ili jednostavno loše kvalitete.

Ukoliko ste primijetili da je baterija vašeg mobilnog uređaja napuhnuta, odmah prestanite s njegovim korištenjem i odnesite ga u servis kako bi ju zamijenili ispravnom.

Moderne litij-ionske baterije su vrlo eksplozivne i u slučaju neispravne baterije mobitel vam se može zapaliti i tako napraviti veliku štetu.

S obzirom da većina pametnih telefona nema mogućnost jednostavne provjere i zamjene baterije ukoliko primijetite deformaciju stražnjeg dijela mobitela koja bi ukazivala na napuhnutu bateriju odnesite uređaj na servis kako bi bili sigurni da je njegovo korištenje i dalje moguće bez opasnosti.