Zašto mobitel ne puni bateriju i kako to riješiti

Zašto mobitel ne puni bateriju i kako to riješiti


Mobitel vam je prestao puniti bateriju i ne znate kako to riješiti? Donosimo savjete uz pomoću kojih možete sam pokušati otkloniti problem s nepunjenjem baterije.

Do problema s punjenjem baterije može doći zbog nekoliko razloga. U nekim slučajevima možete i sami otkloniti uzrok, dok će veći problemi zahtijevati odlazak u servis ili vraćanje u trgovinu gdje je uređaj kupljen u slučaju ako je još uvijek u garancijskom roku.

Promjena USB kabela ili punjača

Najjednostavniji način kako možete provjeriti ispravnost je priključivanje mobitela na punjač pomoću drugog USB kabela. Također, pokušajte priključiti USB kabel u računalo kako bi otklonili sumnju na adapter. Ukoliko je grešaka na kabelu, zamijenite ga novim. Nikada nemojte kupovati jeftine USB kablove koji se prodaju za desetak kuna jer se često radi o vrlo nekvalitetnim proizvodima koji u nekim slučajevima mogu uzrokovati kvar mobitela ili utora za punjenje.

Čišćenje utora za punjenje

S obzirom da mobitele nosimo u džepovima hlača ili jakni često se događa da se utor u koji ide kabel zapuni raznim nečistoćama što može uzrokovati probleme kod punjenja. Isključite uređaj i ako je moguće izvadite bateriju. Namočite alkoholom papirnatu maramicu ili gazu te ju uz pomoć igle ili nekog drugog tankog predmeta nježno ugurajte u prostor za punjenje i pokušajte očistiti kontakte. Pričekajte desetak minuta kako bi se uvjerili da se sve osušilo i pokušajte priključiti punjač.

Promjena baterije

Ukoliko mobitel ima mogućnost jednostavne promjene baterije, provjerite njezino stanje. Ako primijetite da je baterija napuhnuta ili oštećena odmah ju prestanite koristiti i zamijenite ju novom, po mogućnosti originalnom.

Resetiranje uređaja na tvorničke postavke

Neki korisnici su uspjeli riješiti problem vraćanjem uređaja na tvorničke postavke. Ipak, treba napomenuti da je mala vjerojatnost da je softverska greška uzrokuje probleme s punjenjem.

Promjena utora za punjenje

Ako ste primijetili oštećenje na utoru za punjenje uzrokovano lošim kabelom ili uključivanjem pogrešne strane microUSB priključka, provjerite na YouTubeu može li se zamijeniti taj dio na vašem modelu. Ukoliko ste vješti s rastavljanjem tehnike, zamjenski dio možete kupiti vrlo jeftinu na ebay-u i uz pomoć video vodiča s YouTubea sami ga promijeniti. Naravno, ako vam je uređaj pod garancijom nikako ga nemojte popravljati. Odnesite u trgovinu gdje je kupljen kako bi ga zamijenili za ispravan.