Zašto kompjuter ne prepoznaje hard disk

Zašto kompjuter ne prepoznaje hard disk


Imate problema s kompjuterom koji ne prepoznaje hard disk? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u otklanjanju poteškoća s hard diskom u računalu.

Do neprepoznavanja hard diska može doći iz više razloga. Problem može biti softverske ili hardverske prirode.

Ako ste kupili novi hard disk i Windowsi ga ne prepoznaju, resetirajte računalo i provjerite u BIOS-u prepoznaje li ga sustav. Ako je uredno detektiran u Windowsima kliknite desnim klikom na Start tipku i odaberite opciju Disk Managment. Potražite novi disk na popisu i dodijelite mu oznaku desnim klikom i odabirom opcije Change Drive Letter and Paths… Nakon što ste to napravili možete ga formatirati i disk je spreman za korištenje.

>> Program za oporavak hard diska – Hard disk ne radi

Probleme s neprepoznavanjem diskova često uzrokuju nekvalitetni SATA kabeli pa pokušajte spojiti disk s drugim SATA kabelom za koji ste sigurni da je ispravan.

S obzirom da je mehanizam hard diska mehaničke prirode kao i sve komponente i on ima svoj vijek trajanja. Stoga nakon nekoliko godina napravite sigurnosnu kopiju svih podataka i uložite stotinjak kuna u novi disk kako bi izbjegli probleme koji može uzrokovati nagli prestanak rada hard diska.