Zašto je Android spor i kako ga ubrzati

Zašto je Android spor i kako ga ubrzati


Usporio vam se Android pametni telefon i ne znate kako to riješiti? Uz ove trikove vratite brzinu svom Android pametnom telefonu i ponovno uživajte u njegovom korištenju.

Za razliku od Appleovog iOS-a i Microsoftovog Windows Mobile OS-a koji s vremenom ne gube na performansama, korisnici Android pametnih telefona često se žale na primjetno usporavanje uređaja nakon nekoliko mjeseci korištenja.

Iako se ovaj problem donekle riješio na novijim verzijama Androida on je i dalje prisutan, a krivca za to se može potražiti na više mjesta.

Prvo i osnovno, nikada nemojte kupovati najjeftinije Android uređaje koji imaju manje od 1 GB radne memorije. Iako se na prvi pogleda ovi uređaji čine kao dobra kupovina, već nakon nekoliko instaliranih aplikacija ćete shvatit ćete zbog čega su jeftiniji od ostalih.

Dakle, prilikom kupovine obavezno gledajte uređaje s barem 2 GB RAM-a i nekim četverojezgrenim procesorom. Poželjno je da uređaj pokreće barem Android 5.0 Lollipop.

Ukoliko već imate pametni telefon s Androidom i on vam radi probleme pokušajte ih uz ove trikove barem donekle umanjiti.

Resetiranje uređaja

Počnimo s najjednostavnijim rješenjem isključivanja i uključivanja uređaja. Ponekad neka aplikacija zauzme previše radne memorije i uzrokuje zastajkivanje sustava. Jednostavnim isključivanjem i uključivanje uređaja sustav će ponovno učitati sve potrebne postavke za rad. Resetiranje uređaja preporuča se svakih nekoliko dana posebice na hardverski slabijim uređajima.

Uklanjanje nepotrebnih aplikacija

Izbrišite sve aplikacije koje ne koristite jer osim što nepotrebno zauzimaju mjestu u memoriji neke od njih rade u pozadini sustava i nepotrebno ga opterećuju i troše bateriju.

Onemogućite animacije

U postavkama Androida odaberite About Phone i kliknite sedam puta na opciju Build Number. Dobit ćete novi izbornik Developer Options u kojem možete isključiti razne animacije u sustavu.

Nadogradite sustav

Provjerite postoji li službena nadogradnja sustava, a ako je dostupna obavezno ju instalirajte.

Vratite uređaj na tvorničke postavke

Jedan od načina za ubrzavanje uređaja je i vraćanje svih postavki na početne. Prije toga obavezno napravit backup fotografija, poruka i telefonskog imenika. Vraćanje uređaja na tvorničke postavke je preporučljivo nakon nadogradnje uređaja na noviju verziju softvera.

Zamjena ROM-a telefona

Proizvođači često isporučuju uređaje s predinstaliranim aplikacijama koje u većini slučajeva nitko ne koristi i samo nepotrebno zauzimaju memoriju telefona i opterećuju sustav. Rješenje je zamjena tvorničkog ROM-a s nekim pročišćenim od nepotrebnih aplikacija. Ukoliko niste previše upoznati s mijenjanjem ROM-ova na mobitelima ovaj korak prepustite nekome tko se u to razumije kako ne bi uništili uređaj.

Kupovina novog uređaja

Ukoliko posjedujete uređaj stariji od tri godine koji se počeo mučiti u svakodnevnom radu, možda je vrijeme da razmislite o nabavki novog telefona. Kod kupovine se obavezno držite gore napisanih smjernica kako vam se ne bi ponovio scenarij i s novim pametnim telefonom.