Vraćanje laptopa na tvorničke postavke, kako izbrisati sve sa kompjutera

Vraćanje laptopa na tvorničke postavke, kako izbrisati sve sa kompjutera


Trebate vratiti laptop na početne postavke, a ne znate kako se to radi? Evo vodiča u kojem objašnjavamo kako jednostavno izbrisati sav sadržaj s laptopa te ga vratiti na početne postavke.

Za razliku od pametnih telefona i tableta kod kojih je za vraćanje tvorničkih postavki dovoljno otići u postavke i odabrati tu opciju, kod laptopa i računala općenito je ovaj proces malo kompliciraniji.

Pojedini proizvođači opremaju laptope s dediciranom tipkom pomoću koje je vrlo jednostavno reinstalirati kompletan sistem. Dovoljno je stisnuti tipku odmah nakon pokretanja laptopa i slijediti upute za vraćanje laptopa na tvorničke postavke.

No što napraviti u slučaju ako nemate spomenutu tipku ili ste izbrisali particiju s instalacijom operativnog sustava?

Microsoft je u novijim inačicama Windowsa ovu opciju implementirao unutar operativnog sustava pa je relativno jednostavno vratiti računalo na početne postavke.

Ukoliko koristitee Windowse 8 ili Windowse 10 ovo je najjednostavniji način za vraćanje laptopa na tvorničke postavke.

Kliknite na Start tipku, zatim Settings >> Update & security >> Recovery. Pod opcijom Reset this PC kliknite na Get started i odaberite Remove everything. Windowsi će vas još jednom tražiti za potvrdu pa kliknite na Reset kako bi započeli s procesom vraćanja tvorničkih postavki.

Ukoliko na računalu imate Windowse 7 ili neki drugi operativni sustav, preuzmite s ove stranice verziju Windowsa koju želite instalirati i pomoću alata Windows USB/DVD Download Tool napravite bootabilni medij na DVD-u ili USB-u. Resetirajte računalo i omogućite u BIOS-u pokretanje programa s vanjskog medija kako bi krenula instalacija Windowsa.

Ukoliko ste vlasnik novijeg laptopa koji je kupljen s licenciranim Windowsima, obavezno preuzmite i instalirajte istu verziju jer vam isporučeni ključ neće biti prihvaćen na drugim verzijama.