Vodič: Koju memorijsku karticu kupiti za Android

Vodič: Koju memorijsku karticu kupiti za Android


Kupujete memorijsku karticu za mobitel, a ne znate koju odabrati? U ovom vodiču objasnit ćemo razlike između memorijskih kartica i na što trebate obratiti pozornost prilikom kupovine.

Većina Android smartphonea ima mogućnost proširenja memorije za pohranu podataka s memorijskim karticama. Iako su prvi mobiteli prije nekoliko godina imali utore za SD kartice koje su osim povećih dimenzija bile i relativno skromnog kapaciteta, danas su standard kartice microSD formata, a njihov kapacitet je narastao na ogromnih 512 GB.

Najisplativija kartica koja će zadovoljiti potrebe većine korisnika je ona s kapacitetom 32 GB. Cijena ove kartice je manja od 100 kuna.

Prilikom kupovine microSD kartice treba voditi računa o nekoliko stvari.

Prije svega posjetite stranicu proizvođača mobilnog telefona i provjerite maksimalni podržani kapacitet kartice koji podržava uređaj. Naime, stariji uređaji su često ograničeni na 16 ili 32 GB memorijske kartice, a kupovina memorije većeg kapaciteta bi mogla stvarati probleme u radu.

Budite posebno oprezni pri kupovini kartica putem interneta, naime prodavači često nude kartice velikih kapaciteta po smiješno niskoj cijeni. Radi se o karticama koje su softverski prilagođene da prikazuju veliki kapacitet iako je on puno manji. Korištenjem takvih kartica možete ostati bez podataka, a često i usporavaju uređaj.

Osim različitog kapaciteta proizvođači imaju u ponudi i memorijske kartice različitih brzina. Svaka kartica na sebi ima oznaku koja označava brzinu zapisa i čitanja. Naravno, kartice s većom brzinom imaju i veću cijenu. Najsporija je ona s oznakom 0, a ona s oznakom 10 ima najveće brzine. Danas su u ponudi su uglavnom kartice s oznakom Class 6 i Class 10.

Memorijska kartica s oznakom Class 6 nešto je jeftinija, ali ima manje brzine čitanja i pisanja. Odaberite ju ukoliko će vam služiti za pohranu glazbe i fotografija. Class 10 odaberite u slučaju spremanja većih aplikacija na memorijsku karticu, reprodukcije filmova visoke kvalitete ili ako planirate s mobitelom snimati video 2k ili 4k rezolucije.

Oznake memorijskih kartica

  • Class 0 – ne postoji podatak koliko je spora ova kartica
  • Class 2 – brzina zapisa podataka je 2mb/s i više ( jako spora kartica koja se više ne prodaje)
  • Class 4 – brzina zapisa podataka je 4mb/s – još se uvijek može naći u prodaji, ali ne savjetujemo kupovinu zbog male razlike u cijeni u odnosu na Class 6.
  • Class 6 – brzina zapisa podataka je 6mb/s – kartica koja će zadovoljiti potrebe većine korisnika
  • Class 10 – brzina zapisa podataka je 10mb/s – kartica odličnih performansi obavezan odabir ukoliko planirati snimati video visoke rezolucije.

Prilikom kupovine uvijek odaberite karticu renomiranih proizvođača kao što su: Sony, Samsung, Lexar, Transcend, Toshiba, Kingston, Sandisk, PNY, Verbatim…

Budite posebno oprezni pri kupovini kartica putem interneta, naime prodavači često nude kartice velikih kapaciteta po smiješno niskoj cijeni. Radi se o karticama koje su softverski prilagođene da prikazuju veliki kapacitet iako je on puno manji. Korištenjem takvih kartica možete ostati bez podataka, a često i usporavaju uređaj. Preporuka je kupovina u nekoj od trgovina jer u slučaju bilo kakvih problem uvijek možete vratiti kupljenu karticu i zamijeniti ju za ispravnu.

MicroSD kartice možete kupiti u svim trgovački centrima i trgovinama informatičkom opremom.