Vodič: Kako spojiti laptop na internet preko mobitela

Vodič: Kako spojiti laptop na internet preko mobitela


Želite povezati laptop s mobitelom kako bi mogli pristupiti internetu? U vodiču objašnjavamo postupak kako spojiti laptop na internet preko mobitela.

Pametni telefoni opremljeni su korisnom funkcijom koja omogućuje dijeljenje internetske veze s ostalim uređajima.

Jednostavno rečeno u tom slučaju vaš mobitel postaje ruter na kojeg se možete bežično spojiti s ostalim uređajima.

Prilikom omogućavanja dijeljenja podataka postavite šifru kako bi onemogućili neželjena spajanja i pripazite na moguće troškove koji mogu nastati ukoliko imate zakupljen mali paket internetskog prometa kod mobilnog operatera.

Spajanje laptopa ili nekog drugog uređaja s mobitelom je vrlo jednostavno, a u nastavku pročitajte kako omogućiti spajanje na Android, iOS i Windows 10 Mobile platformama.

Spajanje na internet putem Android uređaja:

Otvorite Postavke (Settings) >> pronađite opciju Personal Hotpsot >> Set up portable hotspot >> unesite naziv uređaja koji će se prikazivati ostalima koji se spajaju i lozinku koju je potrebno unijeti koju će korisnici morati unijeti kako bi se mogli spojiti na vaš uređaj. Vratite se korak prije i aktivirajte dijeljenje interneta.

Spajanje na internet putem iOS (Apple iPhone) uređaja:

Otvorite Postavke (Settings) >> pronađite i odaberite ikonu Dijeljenje interneta (Personal Hotpsot).

U izborniku Dijeljenje interneta (Personal Hotpsot) podesite klizač desno od opcije Dijeljenje interneta na zeleno. Pojavit će vam se poruka da je vaš uređaj sada vidljiv ostalima pod imenom navedenim u navodnicima. U izborniku Wi-Fi Password izaberite lozinku koju je potrebno unijeti kako bi se ostali mogli spojiti na vaš uređaj.

Spajanje na internet putem Windows 10 Mobile uređaja:

Odaberite Postavke (Settings) >> Bežično povezivanje i mreže (Network & wireless) >> Mobilni hotspot (Mobile hotspot) >> Aktivirajte opciju Dijeli podatkovni promet (Share my cellular data connection over) i odaberite Wi-Fi.

Nakon što ste omogućili dijeljenje interneta na mobitelu skenirajte bežične mreže na laptopu i kliknite na onu koja označava vaš pametni telefon. Unesite ranije definiranu lozinku i nakon nekoliko trenutaka trebali bi imati pristup internetu.