Vodič: Kako se instalira RAM memorija

Vodič: Kako se instalira RAM memorija


Kupili ste RAM memoriju za računalo, a ne znate kako se instalira? U ovom vodiču ćemo objasniti kako najjednostavnije bez posebnog znanja instalirati RAM memoriju u računalo.

RAM memorija omogućuje čitanje i pisanje podataka koji su potrebni tokom rada operativnog sustava. Ukoliko računalo ima malu količinu RAM memorije može doći do usporavanja u radu ili duljeg učitavanja programa.

Za ugodan rad u Windowsima (7, 8 i 10) preporučljivo je imati barem 4 GB RAM memorije, a ukoliko se bavite obradom videa ili fotografija svakako nadogradite memoriju na barem 8 GB.

Postoji više oblika RAM memorije, trenutna generacija računala većinom koristi DDR3 RAM, no ako planirate nadogradnju svakako prije kupovine napomenite prodavaču model procesora i matične ploče koju posjedujete kako bi kupili ispravnu verziju. Također, provjerite da li na matičnoj ploči postoji slobodno mjesto za novu pločicu.

Sama ugradnja RAM memorije je vrlo jednostavna i cijeli proces je gotov u svega nekoliko minuta. Skinite bočni poklopac kućišta računala kako bi imali pristup komponentama i lagano postavite memoriju u predviđeni utor. Kada ste sigurni da ste dobro okrenuli pločicu (usporedite ju s onom koja je već instalirana) pritisnite ju kako bi sjela u utore (potrebna malo jača sila). U trenutku kada bočni držači dođu u uspravan položaj tako da drže pločicu memorija je sjela na svoje mjesto. Uključite računalo i provjerite detektira li sustav novu memoriju. RAM memorija ne zahtijeva drivera tako da će Windowsi automatski prepoznati dodatnu pločicu.

Kod prijenosnog računala se memorija nalazi na stražnjoj strani kućišta. Upišite na Youtubeu model laptopa koji posjedujete kako bi se upoznali s rastavljanjem i promjenom memorije. Ukoliko je laptop pod garancijom nemojte samo mijenjati RAM jer bi mogli ostati bez nje. U tom slučaju odnesite laptop u dućan gdje je kupljen kako bi prodavač ili serviser napravio nadogradnju.