Vodič: Kako prebaciti aplikacije na SD karticu Android

Vodič: Kako prebaciti aplikacije na SD karticu Android


Ponestalo vam je mjesta u memoriji telefona i želite prebaciti aplikacije na SD karticu? U nastavku pročitajte kako jednostavno prebaciti aplikacije na SD karticu.

Jedan od najčešćih problema s kojim se susreću vlasnici Android uređaja je nemogućnost instaliranja ili nadogradnje aplikacija zbog pune memorije. Ovo je posebno naglašeno kod smartphonea iz niže kategorije gdje proizvođači zbog uštede ugrađuju malu količinu interne memorije te dodaju mogućnost proširenja SD karticama.

Iako se na prvi pogled čini kao OK ideja u praksi to ipak ne funkcionira perfektno. Prvi razlog je što neke aplikacije poput Facebooka ili WhatsAppa ne dopuštaju premještanje na vanjsku memoriju pa ponekad predstavlja problem i instalacija neki osnovnih aplikacija koje koristi većina korisnika.

Drugi problem koji može nastati premještanjem aplikacija na SD karticu je usporavanje u radu. Do ovoga najčešće dolazi zbog kupovine jeftinih kartica koje imaju malu brzinu čitanja i pisanja pa učitavanje neke veće igre može potrajati i desetak sekundi dulje nego da je ista instalirana u memoriju telefona.

>> Vodič: Koju memorijsku karticu kupiti za Android

Postupak prebacivanja aplikacija s interne memorije na microSD karticu je sljedeći

Otvorite Settings (Postavke) >> Application ili Application manager (Upravitelj aplikacija ili Aplikacije ovisno o uređaju) >> Odaberite aplikaciju koju želite premjestiti na vanjsku memoriju i pritisnite Move to SD card (Premjesti na SD karticu). Ukoliko je ova opcija nedostupna to znači da navedenu aplikaciju nije moguće premjestiti na SD karticu.