Vodič: Kako na Viberu vidjeti nečiju lokaciju

Vodič: Kako na Viberu vidjeti nečiju lokaciju


Znate li da prilikom slanja poruke na Viberu možete poslati svoju lokaciju? Evo načina na koji možete vidjeti lokaciju osobe s kojom se dopisujete na Viberu.

Brojni korisnici Vibera ne znaju sve mogućnosti koju posjeduje njihova omiljena aplikacija. Jedna funkcija koja jedne oduševljava, a druge grozi je slanje lokacije osobi s kojom se dopisujemo.

To znači da uređaj pomoću GSP prijamnika određuje naše koordinate i šalje ih primatelju poruke pa on u svakom trenutku može vidjeti gdje se nalazimo.

Iako ova mogućnost može biti korisna u nekim trenutcima velik broj korisnika na nju gleda kao na narušavanje privatnosti te je zbog toga često kritizirana.

Toga su svjesni i kreatori aplikacije pa su ostavili svakom korisniku mogućnost aktivacije i deaktivacije slanja lokacije.

Prije svega potrebno je dozvoliti aplikaciji pristup za korištenje lokacijskih usluga.

Aktiviranje lokacijskih usluga na iPhoneu: Otvorite Postavke > Privatnost > Lokacijske usluge. Na popisu aplikacija pronađite Viber i aktivirajte slanje lokacijskih usluga.

Aktiviranje lokacijskih usluga na Androidu: Otvorite aplikaciju Postavke na uređaju > dodirnite opciju Lokacija > Pri vrhu zaslona dodirnite Isključeno za promjenu na Uključeno.

Kada ste jednom dozvolili pristup za dijeljenje lokacije prilikom razgovora s osobom kojoj želite poslati lokaciju pritisnite na opciju more (tri točkice koje se nalaze na kraju reda s opcijama za slanje fotografija, stickera…) i odaberite Share location (iPhone), odnosno Send location (Android).

Aplikacija će aktivirati GPS i poslati vašu trenutnu lokaciju osobu s kojom razgovarate.

Treba napomenuti da je dijeljenje lokacije moguće isključivo ukoliko to dozvoli korisnika aplikacije i ne postoji način otkrivanja lokacije bez dozvole korisnika aplikacije.