Vodič: Kako jednostavno napraviti Google račun (Gmail)

Vodič: Kako jednostavno napraviti Google račun (Gmail)


Želite napraviti novi Google račun, odnosno e-mail pomoću Gmail servisa, a niste upoznati s načinom kako se to radi? Objašnjavamo kako napraviti Google račun sa samo nekoliko klikova.

Osim što stoji iza najpoznatije i najkorištenije tražilice na svijetu, Google nudi i čitav niz drugih proizvoda koji nam svakodnevno olakšavaju svakodnevno obavljanje raznih zadaća.

Spomenimo samo neke od njih: YouTube, Google+, Gmail, Android OS, Google Docs, Prevoditelj… Najbolje od svega je što su sve ove usluge za korisnika besplatne, a moguće ih je povezati pomoću jednog Google računa.

To znači da otvaranjem jednog Google računa možemo s njim slati i primate elektroničku poštu, kreirati, pregledavati ili komentirati sadržaj na YouTubeu, uređivati dokumente s Docs aplikacijom ili preuzimati nove aplikacije ako koristimo pametni telefon s Android operativnim sustavom.

Sam postupak izrade novog Google računa je vrlo jednostavan, a u nastavku donosimo objašnjenje za svaki korak koji morate napraviti prilikom njegovog kreiranja.

Da bi napravili novi Google račun (Gmail) kliknite na ovaj link koji vodi na stranicu za izradu novog računa.

Najprije unesite svoje ime i prezime, a pod korisničko ime unesite naziv svoje nove e-mail adrese koju želite kreirati. Sustav će vas automatski upozoriti ukoliko je uneseno korisničko ime već zauzeto, pa ako vam se to dogodi pokušajte s nekom dugom kombinacijom.

Sada unesite zaporku, odnosno lozinku s kojom ćete se logirati na svoj račun. Kako bi se što bolje zaštitili od krađe poželjno je koristiti kombinaciju malih i velikih slova te brojeva i posebnih znakova poput uskličnika, zagrade ili sličnog. U polju potvrdite zaporku unesite svoju lozinku još jednom kako bi bili sigurni da ste unijeli željenu kombinaciju brojeva i slova.

U polju rođendan unesite točan datum rođenja, a pod spol odaberite želite li koristiti račun kao muškarac ili žena.

Radi sigurnosnih razloga poželjno je unijeti broj mobilnog telefona koji koristite ili neku drugu e-mail adresu koja vam je aktivna. Obavezno je ispuniti barem jedno polje jer u slučaju da vam netko provali u račun, uvijek ga možete vratiti uz pomoć druge e-mail adrese ili broja mobitela.

Lokacija će automatski biti odabrana ovisno o mjestu, odnosno državi gdje se nalazite, a možete ju i promijeniti.

Kada ste sve ispunili kliknite na Sljedeći korak i prihvatite uvjete korištenja. Uspješno ste kreirali novi Google račun i sve što trebate napraviti je kliknuti na Continue kako bi mogli započeti s korištenjem Google usluga.

Pokrenite Google tražilicu i u gornjem desnom kutu klikom na kvadrat kako bi odabrali neku od ponuđenih aplikacija koje želite koristiti s novo kreiranim Google računom.